Workshops middeleeuwse kleding maken: voor elk wat wils!

Volgend jaar stapt Vlaardingen 1000 jaar terug in de tijd om de Slag bij Vlaardingen te vieren en herdenken. Tijdens het Historisch Stadsspektakel op 15 en 16 juni 2018 veranderen Vlaardingers – voor even – in middeleeuwse inwoners van Flardinga. Voor wie nog niets in de kast heeft hangen: je kunt in diverse workshops aan de slag met het maken van je eigen middeleeuwse kloffie.

Ria Brobbel biedt bij KADE40 een pasklare en makkelijke oplossing met haar workshops ‘middeleeuwse kleding met een knipoog’. Ria: “We nemen de kleding van 1000 jaar geleden als basis, maar er is wel ruimte voor persoonlijke wensen en creativiteit. Als iemand geen rechte tuniek wil, maar liever een getailleerde jurk, dan kan dat. En wil iemand een biesje met gouddraad langs een hoofddoek, dan doen we dat. Ik heb diverse patronen waar zowel vrouwen als mannen uit kunnen kiezen. We gebruiken wel zoveel mogelijk materialen en kleuren uit de middeleeuwen. We maken het niet te bont, dus we naaien geen feeënjurken van glitterstof.”

Mensen in middeleeuwse kleding
Mensen in middeleeuwse outfit in het Oranjepark in 2008. Fotografie: Ellen Groen

Leuk bedrijfsuitje

Ria ziet het voor zich: “Iedereen die het leuk vindt om achter de naaimachine te kruipen, kan meedoen. Als mensen een ochtend, middag of een avond langskomen in KADE40 gaan ze naar huis met een middeleeuws kostuum. Mensen kunnen zich individueel inschrijven, maar ook groepen zijn welkom. Ik denk aan verenigingen, die tijdens het spektakel mooi voor de dag willen komen. Of aan een bedrijf dat een origineel uitje wil organiseren. In plaats van een avondje steengrillen, boeken ze bij mij een workshop. Wie weet zoekt iemand nog een leuke activiteit voor een vrijgezellenfeest? Voor de vriendinnen een eenvoudige middeleeuwse jurk en voor de aanstaande bruid natuurlijk het mooiste gewaad.”

De workshops ‘middeleeuwse kleding met een knipoog’ gaan eind oktober 2017 van start in KADE40 aan de Westhavekade 40. Een workshop van ongeveer vier uur kost € 39,50 per persoon (inclusief stof en ander materiaal). Data en tijdstippen zijn in overleg te plannen. Meer informatie en aanmelden: Ria Brobbel, riabrobbel@hotmail.nl, 06 51590515.

Ambachtelijke aanpak

Wil je echt terug in de tijd stappen? Dan kun je terecht in Museum Vlaardingen voor workshops ‘ambachtelijk middeleeuwse kleding maken’. De serie van vijf workshops in het najaar van 2017 is nu al een succes, want binnen een paar weken waren alle workshops zo goed als vol. De cursisten gaan van 1 oktober tot en met 19 november aan de slag onder aanvoering van Jacqueline Blijleven, vrijwilligerscoördinator en kledingontwerpster. Naast wetenswaardigheden over middeleeuwse kleding staat in de workshops het handwerk centraal. Jacqueline: “We naaien alles met de hand en proberen ook de juiste steken te gebruiken. Wol en linnen rafelen enorm, dus hoe kant je dat af? Indertijd naaiden mensen met benen en koperen naalden. Misschien zijn er deelnemers die deze uitdaging willen aangaan, maar met moderne naalden is het werk ook al arbeidsintensief. Het gaat mij erom dat mensen de geschiedenis kunnen beleven.”

Moeder met kinderen in middeleeuwse kleding
Waan je terug in de tijd en trek in 2018 je middeleeuwse kloffie aan!
Fotografie: Plaatwerk Fotografen

Serie van vijf workshops

In de eerste twee workshops buigen deelnemers zich over het maken van een tuniek op authentieke wijze. De derde workshop draait om schoeisel: deelnemers maken dan zelf zachte leren schoenen. Twee weken later fabriceren zij een geldbuidel of tas. Tot slot weven zij in de vijfde workshop een middeleeuwse ceintuur, uiteraard met specifieke elfde-eeuwse weeftechnieken. Jacqueline: “De naaitechnieken zijn niet moeilijk. Ook beginners kunnen het en het is ontspannend.”

Aanmelden?

De eerste twee najaarsworkshops in het museum zitten vol. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor de workshop schoeisel maken op 22 oktober, een geldbuidel of tas maken op 5 november en het weven van een riem op 19 november. De workshops zijn van 13.30 tot 16.30 uur in Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade 56.
De prijs per workshop is € 35,00 (inclusief materialen). In januari 2018 start zeer waarschijnlijk weer een nieuwe serie van vijf workshops. Meer informatie en aanmelden: Jacqueline Blijleven, j.blijleven@museumvlaardingen.nl, (010) 4348722 (het museum is gesloten op maandag).