Winnende koppels trouwen in middeleeuwse sfeer

En de gelukkige winnaars zijn: Sylvia van Delft & Theo Lagendijk én Morena de Kok & Boris Lenting. Deze twee koppels gaan op zaterdag 16 juni 2018 tijdens het Historisch Stadsspektakel in Vlaardingen trouwen in middeleeuwse sfeer. Ter ere van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen schreef de gemeente Vlaardingen in november 2017 een wedstrijd uit voor alle trouwlustige koppels van Nederland. Burgemeester Annemiek Jetten maakte vrijdagmiddag 26 januari de twee winnende koppels bekend. Zes stellen hadden enthousiaste belangstelling getoond om hun liefde voor elkaar uit te spreken tijdens het Vlaardingse historische feestjaar.

De twee winnende paren krijgen een gratis officiële plechtigheid in middeleeuwse stijl, een gratis trouwboekje en een feestelijke ‘middeleeuwse’ oorkonde, bloemen, een groeps- en bruidsfoto en na afloop een middeleeuwse feestdronk.

Graaf Dirk III snijdt de felicitatietaart aan samen met burgemeester Annemiek Jetten na de bekendmaking van de winnende bruidsparen die op z’n middeleeuws gaan trouwen. Van links naar rechts: Het winnende koppel Sylvia van Delft en Theo Lagendijk, graaf Dirk III, burgemeester Annemiek Jetten en het winnende koppel Morena de Kok en Boris Lenting.
Graaf Dirk III snijdt de felicitatietaart aan samen met burgemeester Annemiek Jetten na de bekendmaking van de winnende bruidsparen die op z’n middeleeuws gaan trouwen. Van links naar rechts: Het winnende koppel Sylvia van Delft en Theo Lagendijk, graaf Dirk III, burgemeester Annemiek Jetten en het winnende koppel Morena de Kok en Boris Lenting. Fotografie: Ron van Rossum
 
De huwelijken zijn gepland om 12.00 en 15.00 uur op zaterdag 16 juni 2018 tijdens het Historisch Stadsspektakel in de Vlaardingse binnenstad. De plechtigheid begint met een feestelijke stoet, opgeluisterd door muzikanten, naar het stadhuis aan de Markt. Op de Markt is een middeleeuws bacchanaal aan de gang. De officiële huwelijksplechtigheid is in de oude hal van het stadhuis. Na afloop is er een feestdronk voor het kersverse bruidspaar op het bordes van het stadhuis. De kans is groot dat middeleeuwse ambachtslieden, handelaren en boeren de gehuwden dan zullen toezingen.

Als vikingen of edellieden

Trouwambtenaar Jacoline Wapenaar, een van de initiatiefnemers van de trouwwedstrijd licht toe: “We gaan nu met de winnende bruidsparen in gesprek over wat zij willen. Willen ze trouwen in de stijl van de Vikingen of als edellieden bijvoorbeeld? We gaan samen kijken hoe we de plechtigheid zo mooi mogelijk maken!”

Keuze van de jury

Wie heeft de meest aansprekende motivatie om in middeleeuwse stijl en sfeer te trouwen?  Over die vraag boog een driekoppige jury zich, bestaande uit wethouder Hans Versluijs, historica Cora Laan en trouwambtenaar Sandra van der Hoeven. De jury wil alle deelnemers bedanken en complimenteren. De koppels hadden zich allemaal volop ingespannen om hun motivatie toe te lichten. Het was geen eenvoudige keuze voor de jury. De jury zegt over het winnende koppel Sylvia en Theo: “Jullie persoonlijke verhaal, de verbondenheid met Vlaardingen en de betrokkenheid bij het project Vlaardingen 1018 gaven de doorslag. Leuk dat jullie de cursus Ken uw Stad gevolgd hebben en het spreekt de jury aan dat de middeleeuwse trouwjurk al vervaardigd is en een Vlaardings tintje heeft.” Over de andere winnaars, Morena en Boris, zegt de jury: “De fascinatie voor de middeleeuwen spat ervan af. De brief waarin jullie onder andere schrijven in een tijdmachine te willen stappen om een kijkje te kunnen nemen in het Vlaardingen van de middeleeuwen is origineel en de foto’s zien er mooi uit met jullie in stoere middeleeuwse kleding.”

Trouwen in de middeleeuwen

Meer weten over trouwen in de middeleeuwen? Historicus Henk ’t Jong zette enkele wetenswaardigheden op een rij. Lees zijn verhaal.

Vlaardingen trouwstad

Deze trouwwedstrijd past in een Vlaardingse traditie. Een stel dat van cijfers en stiptheid hield, won bijvoorbeeld een huwelijksvoltrekking waarbij om precies 12.34 uur en 56 seconden op 7-8-2009 het jawoord werd gegeven. Dit met hulp van de atoomklok. Een stel met een groen hart won in 2010 een groen huwelijk, mede om te vieren dat Vlaardingen Groenste Stad van Nederland was geworden. Met deze wedstrijden wil de gemeente Vlaardingen het trouwen in de mooie haringstad op een leuke manier promoten.