Wedstrijd: Ja, ik wil… trouwen in middeleeuwse sfeer

Ter ere van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen heeft de gemeente Vlaardingen een wedstrijd uitgeschreven voor alle koppels van Nederland die willen trouwen in middeleeuwse sfeer. Welk stel wil hun liefde voor elkaar uitspreken tijdens het Historisch Stadsspektakel in Vlaardingen op zaterdag 16 juni 2018? Wie lijkt het hartverwarmend om toegezongen te worden door middeleeuwse muzikanten, ambachtslieden, handelaren en boeren? Wie heeft de meest aansprekende motivatie om in middeleeuwse stijl en sfeer te trouwen? Twee stellen krijgen de kans om een gratis huwelijksvoltrekking te winnen.

bloemenhartDe huwelijken zijn gepland om 12.00 en 15.00 uur op zaterdag 16 juni 2018 tijdens het Historisch Stadsspektakel in de Vlaardingse binnenstad. De plechtigheid begint met een feestelijke stoet, opgeluisterd door muzikanten, naar het stadhuis aan de Markt. Op de Markt is een middeleeuws bacchanaal aan de gang. De officiële huwelijksplechtigheid is in de oude hal van het stadhuis. Na afloop is er een feestdronk voor het kersverse bruidspaar op het bordes van het stadhuis.

Als vikingen of edellieden

Trouwambtenaar Jacoline Wapenaar, een van de initiatiefnemers van de trouwwedstrijd licht toe: “We gaan graag met de winnende bruidsparen in gesprek over wat zij willen. Willen ze trouwen in de stijl van de Vikingen of als edellieden bijvoorbeeld? We gaan samen kijken hoe we de plechtigheid zo mooi mogelijk maken!”

In middeleeuwse kleding

De twee meest gemotiveerde paren krijgen een gratis officiële plechtigheid in middeleeuwse stijl, een gratis trouwboekje en een feestelijk ‘middeleeuwse’ oorkonde, bloemen, een groeps- en bruidsfoto en na afloop een middeleeuwse feestdronk. Belangstelling? Zowel Vlaardingers als mensen van buiten Vlaardingen kunnen meedoen aan de wedstrijd.  Je kunt je vóór 21 januari 2018 aanmelden. Meer informatie, het aanmeldformulier en de voorwaarden zijn te vinden op www.vlaardingen1018.nl. Een voorwaarde om in aanmerking te komen, is bijvoorbeeld dat het bruidspaar en de getuigen op z’n middeleeuws gekleed gaan. Op het aanmeldformulier kun je je ideeën kwijt over je middeleeuwse trouwkleding en je persoonlijke motivatie. Is het lezen van geschiedenisboeken bijvoorbeeld je grote hobby of ben je een enthousiaste re-enactor? Of heb je een ander verhaal, waaruit blijkt dat dit middeleeuwse huwelijk de kers op de taart van jullie liefde is. Een jury buigt zich over de aanmeldingen en kiest twee gemotiveerde stellen uit. Op vrijdag 26 januari 2018 maakt de jury in aanwezigheid van de deelnemende duo’s bekend wie de winnaars zijn.

Middeleeuws huwelijk 2015, Bron: Middeleeuws Ter Apel

Liefdesversje

Jacoline Wapenaar heeft er veel zin in: “Ik denk steeds aan een oude middeleeuwse zin: Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu? Deze zin is in de elfde eeuw geschreven door een Vlaamse monnik in een Engels klooster. Het betekent: Alle vogels zijn nesten begonnen, behalve ik en jij, waar wachten wij nu op? Als trouwambtenaar vind ik het leuk dat een van de oudste bekende teksten in de taal van de gewone middeleeuwers mogelijk een liefdesversje was!”

Meer wetenswaardigheden over trouwen in de middeleeuwen zette historicus Henk ’t Jong op een rij. Lees zijn verhaal op www.vlaardingen1018.nl.

Vlaardingen trouwstad

Deze trouwwedstrijd past in een Vlaardingse traditie. Een stel dat van cijfers en stiptheid hield, won bijvoorbeeld een huwelijksvoltrekking waarbij om precies 12.34 uur en 56 seconden op 7-8-2009 het jawoord werd gegeven. Dit met hulp van de atoomklok. Een stel met een groen hart won in 2010 een groen huwelijk, mede om te vieren dat Vlaardingen Groenste Stad van Nederland was geworden. Met deze wedstrijden wil de gemeente het trouwen in de mooie haringstad op een leuke manier promoten.

•	Bruiloftsstoet

Meer weten?

Meer weten over trouwen in Vlaardingen? Kijk dan op www.vlaardingen.nl/trouwen. Met vragen over de wedstijd of over het middeleeuwse huwelijk kun je ook mailen naar vlaardingen1018@vlaardingen.nl. Of bel op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00 uur met (010) 248 4000 en vraag naar de trouwambtenaren die deze wedstrijd organiseren.