29 juli 2019: Wapperen tijdens Dag van de Slag

De gloednieuwe ‘historische’ vlag wapperde op 29 juli 2019 voor het eerst voor Museum Vlaardingen. Een vlag die vanaf nu jaarlijks gehesen wordt op 29 juli: de Dag van de Slag.

Foto van het hijsen van de historische vlag in het kader van Vlaardingen 1018

De vlagpremière vond plaats tijdens de opening van de tentoonstelling ‘De Slag geslagen’ in Museum Vlaardingen. Een feest van herkenning. De bezoeker stapt even terug in de tijd. Terug naar het jaar 2018, waarin Vlaardingen veranderde in het Flardinga uit de tijd van de roemruchte graaf Dirk III. Terug in de tijd naar het jaar 1018 toen Dirk met de Flardingers ten strijde trok. Het mooiste werk van de fotografen die in 2018 langs alle activiteiten trokken in het kader van Vlaardingen 1018: van de kleinste steekjes op het Vlaardings tapijt, tot de forse – maar gelukkig wel vrolijke - zwaardslagen tijdens de kinderslag, alles vastgelegd op de gevoelige plaat door dit topfotografenteam!

En er zijn niet alleen plaatjes te zien tijdens de tentoonstelling. Van de kleding van Dirk III en zijn vrouw Othilde, tot de roestvrijstalen putdeksels met afbeelding van ridder Kees, van speciaal uitgebrachte boeken, tot speciaal 1018-bier. Allerlei voorwerpen die speciaal gemaakt zijn ter gelegenheid van het 1000-jarig jubileum van de slag hebben ook een plekje gekregen in de tentoonstelling. En wie dan nog een extra tijdsprongetje wil maken, kan in datzelfde Museum Vlaardingen ook nog steeds de expositie Flardinga bezoeken waarin het Vlaardingen in de tijd van de echte Dirk III belicht wordt.

14 en 15 september: Flardinga Viert!

Van al dat terugblikken al weer in een bijzonder feestelijke stemming gekomen? Houd dan het weekend van 14 en 15 september alvast vrij in de agenda’s. Tijdens het weekend van Open Monumentendag komt er een riddertoernooi in het Oranjepark en een middeleeuws feest in en om de Grote Kerk op de Markt onder de noemer Flardinga Viert! Er alles over weten? Kijk inde agenda op deze website!