Vlaardingen 1018 in schijnwerpers tijdens zomerfeesten

In aanloop naar het jubileumjaar 2018 is er regelmatig aandacht voor Vlaardingen 1018. Zo ook in het weekend van 4, 5 en 6 augustus 2017 tijdens twee jaarlijks terugkerende zomerfeesten: het Varend Corso en het Zomerterras.

boot varend corso

In de bonte stoet van boten van het Varend Corso voer een boot mee, die jongeren van stichting AntiPesto hadden ontworpen. De boot met de titel ‘Wieg van Holland’ stond in het teken van Vlaardingen 1018. Dat de boot heel Hollands was met een klomp, molen en zelfs een draaiorgel, is verklaarbaar: de overwinning van de Slag bij Vlaardingen in 1018 luidt immers een bloeiperiode in van het graafschap dat rond 1100 Holland is gaan heten. Ook begonnen boeren zo’n 1000 jaar geleden met het geschikt maken van veengrond voor landbouw, waardoor het typische Hollandse landschap met weiden, sloten, dijken en molens stap voor stap ontstond.

boot varend corso

De afgelopen twee maanden maakte een team van ongeveer 15 jongeren - in een steeds wisselende samenstelling - de decorstukken voor de boot. Zij waren ook de enthousiaste figuranten die drie dagen op de boot meevoeren, zongen en dansten. Toen de boot op vrijdagmiddag 4 augustus Vlaardingen binnenvoer, werden de jongeren hartverwarmend onthaald door het publiek langs de kant.

minikampement

Minikampement op het Zomerterras

Tijdens het Zomerterras 2017 maken middeleeuwse strijders van de Slag bij Vlaardingen kamp op het culturele festival. In het minikampement kunnen bezoekers met een middeleeuwer of de foto gaan. Ook kun je zelf creatief aan de slag. Wil je meedoen om van de zegetocht van graaf Dirk III op 15 juni 2018 een indrukwekkende en vrolijke happening te maken? Dan kun je - met hulp van kunstenaar Cees Eykelenboom - een eigen banier en trommel maken, om tijdens de zegetocht te laten zien en om graaf Dirk III met luid gedrum mee de stad binnen te loodsen.

minikampement

Het minikampement in het Oranjepark is tot en met 20 augustus 2017, elke vrijdag en zaterdag van 18.00 tot 21.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Alleen op zaterdag 19 augustus zijn de middeleeuwers niet van de partij, want dan gaat alles aan de kant voor het Discoterras.

minikampement