Vier 1000 jaar Slag bij Vlaardingen mee

De Slag bij Vlaardingen in 1018 is gewonnen en dat viert Vlaardingen in juni met twee grote gratis evenementen. Op 9 en 10 juni zetten middeleeuwse handelaren, ambachtslui en boeren hun tenten op in de Broekpolder. Ook spelen stoere strijders hier de Slag bij Vlaardingen na. Op 15 en 16 juni verandert de Vlaardingse binnenstad in het Flardinga van 1018. Waylon is zaterdagavond 16 juni de hoofdact op het Vlaardingen 1018 Popfestival.

aankondiging slag bij vlaardingenSlag bij Vlaardingen - 9 en 10 juni

In de Vlaardingse Broekpolder laten honderden re-enactors zien hoe de mensen hier duizend jaar geleden woonden, werkten én ten strijde trokken. “Deze geschiedenis-enthousiastelingen beelden het leven in de middeleeuwen uit”, vertelt organisator Kees Nieuwenhuijsen. “De groepen komen uit heel Europa en blijven het hele weekend in de Broekpolder.”

De opvoering van de Slag bij Vlaardingen wordt spectaculair met 250 strijders en een cavalerie met acht paarden. Zo’n grote middeleeuwse slag is nog niet eerder in Nederland nagespeeld.
Op beide dagen voeren de strijders de veldslag twee keer op, om 12.30 en 15.30 uur.

Ook kinderen mogen op beide dagen om 11.15 en 14.15 uur de arena betreden. Met een zacht zwaard leren ze van een instructeur de basis van het zwaardvechten en daarna nemen ze het tegen elkaar op. Naast hout- en leerbewerkers, kleermakers en een wapensmid zijn er tientallen handelaren met sieraden, aardewerk en andere middeleeuwse waren. Zelf in actie komen? Dat kan op de boogschietbaan en bij de touwslagerij.

Programma Slag bij Vlaardingen

Het programma van de Slag bij Vlaardingen staat op www.vlaardingen1018.nl.

aankondiging stadsspektakelMiddeleeuws Stadsspektakel - 15 en 16 juni

Het Stadsspektakel in de Vlaardingse binnenstad begint op vrijdagavond 15 juni met een zegetocht voor graaf Dirk III. Acteur Joris Lutz kruipt in de huid van de graaf. Hij verruilt later zijn zwaard voor een gitaar in de rockopera Dirk III Superstar. Direct na de rockopera zetten de DJ’s van De Hitmachine het Vlaardingse stadhart op zijn kop.

Tijdens het Stadsspektakel slingert een markt door de binnenstad met handelsreizigers, marskramers en ambachtslui. De eetzaal van het Stadsspektakel is rondom de Grote Kerk. Reserveer vooraf je middeleeuwse vijfgangenmenu. Bij het stadhuis kun je je vergapen aan een middeleeuwse trouwstoet, want twee stellen beloven elkaar eeuwige trouw op zaterdag 16 juni. Tijdens de Flardinga Obstacle Battle op zaterdag 16 juni op de Westhavenplaats strijden teams tegen elkaar met boomstammen rollen, dolle-stier-rijden en klim- en klauterpartijen. In de Grote Kerk is het zaterdag 16 juni vrije inloop bij muzikale optredens, met als uitsmijter een meezingconcert.

waylon

Die zaterdag is ook het Vlaardingen 1018 Popfestival. De line-up: Bigband Jazz aan de Waterweg, Popkoor Diamond, The Amazing Stroopwafels, Gitaarschool VLD, Splendid, Zang- en Muziekcentrum Vlaardingen, KD40 met Jan de Ligt, Funkanizers, Waylon en De Hitmachine.

Programma Stadsspektakel

Het programma van het Stadsspektakel staat op www.vlaardingen1018.nl.

oude foto van Vlaardingen

Historische veldslag

In het jaar 1018 stuurt de Duitse keizer een grote vloot met soldaten naar de nederzetting Flardinga. Hier komt het tot een veldslag met de opstandige graaf Dirk III en zijn mannen, die zij aan zij vechten met Vlaardingse boeren. Dirk III komt als winnaar uit de strijd. De gewonnen Slag bij Vlaardingen luidt een bloeiperiode in van het graafschap West-Frisia, waaruit rond 1100 Holland ontstaat.

Het historische verhaal in vogelvlucht staat op www.vlaardingen1018.nl.