Tijdreizen naar 1018 met app en headset

De Slag bij Vlaardingen uit 1018 beleven. Dat kan dus niet, want tijdreizen bestaat niet! Of toch een beetje. Dankzij virtual reality met een uit z’n krachten gegroeide skibril op het hoofd. Sylvia van Delft van het Vlaardingse softwarebedrijf Platipus - gespecialiseerd in augmented en virtual reality- legt uit wat je ermee ziet en ervaart.

Sylvia: “De beelden die je met deze headset op ziet, zijn in de stijl van de tekeningen die John Rabou heeft gemaakt. Wie wel eens op het Vlaardingse stadskantoor is geweest, heeft wellicht de klok zien hangen met de afbeeldingen op de hele uren. Met de klok mee kun je daar in vogelvlucht het hele verhaal van graaf Dirk III volgen. Dit verhaal vertellen we ook in virtual reality. Tim de Ridder, de stadsarcheoloog, heeft ons geholpen om alles wat we laten zien zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken. Als je virtueel rondloopt, krijg je zo een realistisch beeld van Flardinga, de inwoners en de omgeving. Een stem vertelt allerlei dingen over die tijd, zodat je begrijpt wat je ziet.”  

Onwerkelijke ervaring

Bij een film, ook in 3D, kijk je voor je. Met de zwarte megabril op, die lichter is dan je verwacht, kun je ‘gewoon’ om je heen kijken. Sylvia: “Draai je hoofd maar, dan zie je rechts een grote, houten toren die Dirk waarschijnlijk in zijn burcht bouwde. En recht voor je heb je het water en de bootjes met koopmannen onderweg van Tiel naar Engeland. Met de aanwijzer kun je chronologisch, in vijf scénes, het verhaal van Dirk III herbeleven.”
Het is een wonderlijk ervaring met zo’n bril op: je bent zomaar ineens in Flardinga. In beeld verschijnt een ronddraaiende munt waarop je een groene, ook weer virtuele straal kunt richten. Je drukt op deze ‘controller’ met je wijsvinger en je bevindt je in de volgende scéne. En zo ga je verder door het hele verhaal van Dirk III.

De makers van het spel
Fotografie: Ron van Rossum

De presentatie

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op zaterdag 6 januari presenteren de mensen van Platipus de bril, die jong en oud een leuke ervaring biedt. Sylvia verwacht - en hoopt! – dat de virtuele ervaring ook scholen aanspreekt. “Kleinere groepen kunnen bij ons op de Hoogstraat terecht, maar we kunnen natuurlijk ook langskomen op een school.”

Flardinga-games

De bril is niet het enige dat Platipus heeft ontwikkeld voor Vlaardingen 1018. “We zijn al eerder begonnen met het bouwen van een app. Het zijn vier minigames die bekende spelletjes zoals Candy Crush combineren met het verhaal van Dirk III. Van het illegaal heffen van tol en het inpikken van andermans land, via de Slag bij Vlaardingen en de triomf van Dirk tot de vorming van het graafschap Holland. Je speelt je als het ware door de geschiedenis. En met het laatste spel kun je jouw kennis checken van het verhaal van Dirk III.”

Werk aan de winkel

Twee stagiaires hebben de app gebouwd. Ze studeren ‘applicatie- en mediaontwikkeling’. Juda aan het Techniekcollege Rotterdam, Elwin aan het Grafisch Lyceum. “Wat het moeilijkste is bij het maken van een app? Dat is het ontwerp, iets bedenken dat mensen ook echt willen spelen. Het verhaal moet kloppen, dat is een voorwaarde, en het moet leuk zijn om te spelen”, zegt Juda. “Maar tijdens het maken veranderen er weer dingen, ook in het ontwerp. Dat is wel een valkuil, dat je van alles erin kunt zetten, tot en met een soort ‘manhunt' op de overwonnen Gottfried bijvoorbeeld. Erg leuk om te spelen, maar het maakt het allemaal net te complex. De juiste balans vinden, maakt dit werk ook zo leuk”, vult Elwin aan.

Hoe kom je eraan?

De app met de vier minigames is vanaf 6 januari gratis te downloaden in de App Store van Apple en in de Google Play App Store onder de naam Flardinga 1018.  Om met de virtual-realitybril 1000 jaar terug in de tijd te gaan, kunnen scholen en andere geïnteresseerden het beste direct contact zoeken met Platipus. Dat kan via flardinga1018@platipus.nl. Kijk voor meer informatie op http://www.flardinga.games