Tapijt van Vlaardingen borduurt door

De koffie loopt, er is zelfgebakken cake en op de tafels liggen linnen lappen uitgespreid. In het verenigingsgebouw van ZVVS bij zwembad De Kulk werken borduursters driemaal in de week keihard aan het Tapijt van Vlaardingen. Bestuursleden van de gloednieuwe stichting vertellen enthousiast over alles wat al bereikt is én over de plannen die er voor de toekomst zijn.

De dames buigen zich over bontgekleurde en zeer levendige voorstellingen van de Vlaardingse middeleeuwse geschiedenis. De kleuren spetteren van het linnen. Annette van der Mast: “Dat komt door de borduurtechniek, want we gebruiken niet meer dan acht kleuren. Dezelfde steken en hetzelfde aantal tinten als bij het Tapijt van Bayeux, ons grote voorbeeld.”

Compleet verhaal

Lia ter Poorten is net als Annette van begin af aan betrokken bij het project. “We startten met vier losse panelen, maar het wordt nu een doorlopend tapijt van zes meter lang. Tekenaar John Rabou maakte voor ons verbindende tussenstukken en een vijfde paneel. Straks is er een afgerond geheel met het slaan van de Vlaardingse munt aan het eind.” Penningmeester Marlies van Ommen: “Het gaat langzaamaan kriebelen. We hebben nog een goed half jaar te gaan, maar wat als dit tapijt klaar is? Er is een groep van bijna veertig enthousiaste borduursters en die willen graag door. Daarom hebben we de stichting Tapijt van Vlaardingen opgericht. Zo’n mooi project willen we niet zomaar stoppen.”
Praatje
Lia wordt door de anderen ‘de borduurbaas’ genoemd. Ze kan erom lachen. “De kwaliteit van het handwerken staat voorop, maar dat is niet het enige hoor. Het is een enorm sociaal gebeuren. Tijdens het borduren hebben we het over van alles, echt niet alleen over het juiste steekje of een nieuwe draad. Hier kun je altijd terecht voor een praatje en een luisterend oor. Dat heeft als bijzondere bijkomstigheid dat sommige dames van elders hier beter Nederlands leren spreken. Zij kwamen bij ons vanwege het borduren, want daar heb je de taal niet voor nodig. Nu kletsen zij net zo hard mee als de rest.”

Meestertapijt

“Naast het grote tapijt is er nog meer moois”, vertellen de bestuursleden. “Bij evenementen gaat altijd de Wildborduurlap mee, zodat mensen kunnen zien en voelen met welke stoffen we werken. De naam zegt het al: hier mag iedereen iets op borduren. Verder maken borduursters die zich aanmelden altijd eerst een proeflapje of eigenlijk een meesterproef. Die vormen met elkaar nu ook een tapijt, het Meestertapijt.” Marlies vult aan: “We hebben nog een lapjestapijt in de maak: het Gullegeverstapijt. Iedereen die bijdraagt, wordt vermeld. Grote sponsors krijgen zelfs een eigen
lapje met hun logo. Uiteraard ook weer in een middeleeuwse borduursteek. We hebben nog plek genoeg voor gulle gevers!”

Meer borduurwerk

Die giften zijn nodig om de toekomstplannen te realiseren. Lia: “Als dit project klaar is, willen we natuurlijk wel met ons meterslange tapijt kunnen pronken. Waar hangen we het op en kan het op scholen getoond worden? Dat zoeken we nog uit. Maar dit ene tapijt smaakt nu al naar meer. We willen het liefst de hele Vlaardingse geschiedenis vastleggen, van de prehistorie tot aan nu. De Vlaardingencultuur, de haringvisserij, de Tweede Wereldoorlog, de industrie… nou ja, tot aan de rijdende metro zullen we maar zeggen.”

Benieuwd of het iets voor je is? Lees meer op www.tapijtvanvlaardingen.nl of kom een keer langs. Op maandagavond, dinsdagochtend en donderdag zijn de borduursters in de weer in het verenigingsgebouw van ZVVS bij De Kulk. Je bent van harte welkom!
Wil je meer weten over de vier panelen uit 2008 van John Rabou die de dames borduren? Lees dan dit achtergrondverhaal: https://www.vlaardingen1018.nl/Verhalen/Tapijt_van_Vlaardingen

tapijt 1

De eerste tapijtsteek was ruim een jaar geleden. Op de foto een high five door Annette van der Mast (links) en Lia ter Poorten (rechts).

Tapijt 2

Na ruim een jaar al flink op st(r)eek!