Tadaaa… gemozaïekte geschiedenis onthuld

Ben jij al gaan kijken bij de vierde historische zitmuur aan de Hoflaan? Sinds zaterdag 13 oktober ligt de bank van 9 ton met geschiedenis van 1000 tot 1600 zwaar verankerd in de Vlaardingse grond.

Op de kleurrijke tijdbalk kun je graaf Dirk III zien die uitkijkt over het strijdperk van de Slag bij Vlaardingen, maar ook de verwoestende Sint-Thomasvloed van 1163 die het einde van de middeleeuwse glorietijd van Flardinga inluidde en de catastrofale stadsbrand van 1574. De rampenmuur, zo noemden de makers de muur wel eens grappend, maar ook het feit dat Vlaardingen in 1273 stadsrechten kreeg en aansprekende archeologische vondsten zijn op de muur te vinden. De organisatie van het historische feestjaar Vlaardingen 1018  feliciteert en complimenteert de initiatiefnemers van de Stichting Historische Zitmuren, alle mozaïekers  en iedereen die verder een steentje heeft bijgedragen met het prachtige resultaat.

Meer dan drieduizend uur werk zit erop. Een team van ruim twintig bevlogen vrijwilligers werkte maandenlang aan de historische vertelling in mozaïek. Er staan al drie historische zitmuren aan de Hoflaan. Samen vormen ze een kleurrijke tijdbalk waarop het ook nog eens goed uitrusten is. De vierde bank sluit naadloos aan bij de eerdere zitmuren en verbeeldt de geschiedenis uit de periode van 1000 tot 1600. Alles is in gekleurd glas, marmer en keramiek vereeuwigd.

Vele handen

Initiatiefnemer en projectleider Marinus Nijhof is trots op het resultaat. “In januari maakten we samen met Aad Mostert de zitmuur mozaïekklaar, brachten we tekeningen aan, kozen we de kleurcoderingen en kregen alle nieuwe mozaïekers een workshop van Claudia Poulssen. Toen konden we beginnen, met een kale betonnen bank in een ijskoude loods. En moet je hem nu eens zien: de kleuren spatten ervan af. Duizenden steentjes zijn verwerkt, in wel honderd kleurschakeringen. Het is altijd spannend hoe het uitpakt, daarbij spelen veel factoren mee.”

Robert Daalmeijer maakte de compositie, tekenaars van Galerie de Duig maakten de ontwerptekening en de mozaïekers legden er weer hun eigen accenten in. Marinus: “Iedereen heeft toch een net iets andere stijl. Dat zit hem in de manier waarop je de steentjes afknipt en hoe je ze naast elkaar legt. Ook de keuze voor kleuren is soms persoonlijk. Dat maakt het kunstwerk zo uniek, je ziet dat vele handen er samen met plezier aan gewerkt hebben.”

Samen puzzelen

Die samenwerking is ook wat de meeste vrijwilligers zo waarderen. Vijf dagen in de week konden ze terecht in een oude transportloods aan de Waterleidingstraat. Anita Glas werkte eerder aan een historische zitmuur mee. “Ik houd van dat gepuzzel en gefrunnik, dus ik vond het gezellig om nu ook weer aan te sluiten. Het werkt eigenlijk wel verslavend om met al die gekleurde mozaïeksteentjes een sprekende afbeelding te maken.” Anneke Maat en Tineke Schoonfeld meldden zich in februari aan en waren sindsdien trouwe bezoekers van de loods. Anneke: “Het is zo mooi om iets te zien ontstaan. Dat is niet altijd makkelijk hoor, sommige afbeeldingen zijn lastig in mozaïek te vatten. Samen stuit je op zulke problemen en die los je dan ook weer samen op. Beter kan toch niet?” Tineke voegt nog toe dat het heerlijk rustgevend is om je gewoonweg op een stukje mozaïek te kunnen richten. “Je bent heel geconcentreerd bezig. De sfeer in de loods ervaar ik als heel bijzonder. Er wordt soms gepraat, gelachen en gezongen, en dan weer hoor je een tijdlang alleen maar het rustgevend geknip van de steentjes.”

9 ton

Na het voegen van de zitmuur zie je pas goed hoe de bank is geworden. De voegen dekken de lijm af, zodat de zitmuur jaren meekan. Een vrachtwagen met oplegger van de firma Blijdorp heeft het gevaarte van 9 ton opgetakeld en naar de Hoflaan gebracht, waar de firma Verkade de grondwerken en fundering heeft verzorgd. Marinus: “De hulp van zulke bedrijven is onontbeerlijk, net als de steun van gemeente Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Fonds Volkskracht, Deltaport Donatiefonds en Heijmans Woningbouw.”

Onthulling met spektakel

Hadewiena Scholten van Vlag & Wimpel Entertainment heeft ervoor gezorgd dat de onthulling op zaterdag 13 oktober een spectaculaire performance werd. Wat de onthulling extra bijzonder maakte, is dat een groot aantal mozaïekers ook meedeed aan de performance.

Geniet van de mooie foto’s die Sander Schenkel, Paul Meuldijk en Klaas Burger maakten van de feestelijke onthulling. Ook in de video van Ronald de Bie kun je de zonnige onthulling zien en de mozaïekmuur bewonderen.

Onthulling 4e zitmuur Onthulling 4e zitmuur 1