Speelfilm ‘Flardinga in Dubio’(werktitel)

Heb jij de roman Dubio van Karin de Roos ook in één adem uitgelezen? Over vier jaar kun je het verhaal ook meebeleven in de film ‘Flardinga in Dubio’. De speelfilm wordt geproduceerd vanuit de stad Vlaardingen en trekt een parallel tussen het leven van nu en dat van de 11e eeuwse Vlaardinger. Ook belicht de film gebeurtenissen van ‘wereldse’ schaal vanuit het oogpunt van de hoofdrolspelers.

Acteur Chiem van Houweninge(Oud) Vlaardingse acteur en scenarioschrijver Chiem van Houweninge (bekend van o.a.: Zeg eens AAA, Oppassen, Tatort) en zijn vrouw Marina de Vos schrijven het scenario.
In 2019 en 2020 wordt het scenario geschreven en vinden alle voorbereidingen plaats voor de opnames en montage in 2021 en 2022. In 2023 verwachten we de première. Dat is een mooi jaar, want dan viert Vlaardingen ook 750 stadsrechten!

Doel van dit project is natuurlijk om een mooie speelfilm af te leveren, maar daarnaast is de film ook een goede manier om Vlaardingen en de Vlaardingse geschiedenis onder de aandacht te brengen. Bovendien is het de bedoeling om zoveel mogelijk Vlaardingers en bij Vlaardingen betrokken personen en instellingen een rol te geven bij het ontstaan van de film. We verwachten dus ook dat het project een sociaal maatschappelijke functie gaat hebben.

In de speelfilm Flardinga in Dubio zijn directe verwijzingen opgenomen naar Vlaardingse archeologische vondsten en geschiedenis. Zo zijn de hoofdpersonen gebaseerd op gezichtsreconstructies die te zien zijn in Museum Vlaardingen. Diverse rekwisieten worden zo secuur mogelijk nagemaakt naar authentieke opgravingen. Ook wordt de film gesproken in een reconstructie van vroeg middeleeuws Nederlands.

Synopsis

Het is 1014. De jonge Bernulf vindt in het veenmoeras een ernstig mishandeld meisje. Ze herinnert zich niets, behalve haar naam: Germaine. Niemand kan achterhalen waar ze vandaan komt, dus ze wordt opgenomen in Bernulfs familie. Wanneer de graaf van het gebied vier jaar later in conflict komt met de keizer, spelen Bernulf en Germaine tegen wil en dank een cruciale rol in de historische Slag bij Flardinga.

Vlaardingen, 2018. Een jonge vrouw wordt in een psychiatrische kliniek opgenomen. Op geen enkele wijze kan worden vastgesteld wie ze is en waar ze vandaan komt. Ze beweert uit het elfde-eeuwse Flardinga te komen en wil wanhopig graag terug. Ze lijkt psychotisch, maar waarom kan ze dan feilloos plekken uit heden en verleden verbinden?

Flardinga in Dubio is een prachtig historisch verhaal dat heden en verleden vervlecht en speelt met thema’s als identiteit, oorsprong en religie.

Boek Dubio

Bekijk de boek trailer van ‘Dubio’

Meedoen

Natuurlijk willen we zoveel mogelijk Vlaardingers laten meedoen aan dit mooie project. Dit kan zowel voor als achter de schermen. Wanneer de plannen duidelijk zijn houden we je op de hoogte van de mogelijkheden.