Rottahuis: het dak zit erop

Wandelaars in de Broekpolder kunnen het al van verre zien. Bij het Educatief Archeologisch Erf verrijst sinds deze zomer een middeleeuws bouwwerk. Bouwheer Leo Wolterbeek over de voortgang: “Het Rottahuis schiet nu echt op. De rieten dakbedekking ligt erop, we zitten droog deze winter!”

Leo Wolterbeek bouwt al jarenlang prehistorische huizen op traditionele wijze. Bij het erf is hij de bouwheer voor het Rottahuis en de Hartelboerderij. De namen verwijzen naar Rotterdam en Spijkenisse, waar huizen zijn opgegraven die als voorbeeld dienen voor de reconstructies. Leo: “We werken met een vaste kern vrijwilligers. De bouw van het skelet ging snel, toen een groep studenten archeologie van Universiteit Leiden drie weken lang meehielp. Toen gebruikten we echt alleen middeleeuws gereedschap. Dan moet je denken aan bijltjes en beitels, lepelboren en een spa.
Allemaal gereedschappen die gevonden zijn in de buurt van Vlaardingen uit circa de periode 1000-1200.”

Boomhut

De samenwerking met de universiteit beviel uitstekend. Leo: “Het zijn twee werelden die veel van elkaar kunnen leren. Ik kom zelf uit de bosbouw en heb verstand van constructies. Als klein jongetje bouwde ik al de mooiste boomhutten. Van archeologie weet ik niet enorm veel. Archeologen hebben meestal weer geen kennis van bouwen. Ik bekijk het vanuit de praktische kant: welk gereedschap heb je hiervoor nodig, hoe zit de constructie in elkaar? Archeologen baseren zich op de vondsten, op de opgegraven plattegrond. Dat levert over en weer heel veel inzichten op.”

Riet snijden

Na een rustige zomer volgde hard werken in de herfst. Leo: “Het riet dekken was een helse klus, waarvoor we wekenlang riet uit de slootkanten moesten snijden. Met de hand, zoals mensen het rond het jaar 1000 ook deden. Bladriet gaat niet zo lang mee. Uit archeologische vondsten weten we dat dit soort huizen gemiddeld vijftien jaar meegingen, daarna bouwden de bewoners een nieuw onderkomen.”

Houtoogst

Het Rottahuis is bijna klaar. De kopse kanten worden nog dichtgemaakt, de nok moet erop en dan is de inrichting aan de beurt: een zoldering, een houten wand, een inpandig oventje en een haardplaats. Meubels en gebruiksvoorwerpen maken de woning af. Daarna meteen door met de Hartelboerderij? Leo: “Inderdaad. De proef met bodemsanering leidde tot verzakking op een deel van de terp. Daarom lag de bouw van de Hartelboerderij een tijdje stil en hebben we ons geconcentreerd op het Rottahuis. Nu is er een extra laag grond op de terp aangebracht. Het ‘sein veilig’ is gegeven en in de winter starten we met de bouw. We beginnen niet bij nul, want in de tussentijd zijn we gewoon doorgegaan met bijvoorbeeld de houtoogst voor de boerderij. Net als het riet halen we ook het hout voor het skelet uit de directe omgeving. Onze middeleeuwse voorouders gingen ook geen kilometers met materialen lopen zeulen.”

Het Rottahuis opent in het voorjaar van 2019. Rondkijken op het Educatief Archeologisch Erf kan op zondagmiddagen tussen 12.00 en 15.00 uur. Meehelpen mag natuurlijk ook. Voor meer informatie zie www.federatiebroekpolder.nl/vrijwilligers. Het erf ligt aan de Watersportweg in Vlaardingen.

Meer weten over de huizen in aanbouw en over het Educatief Archeologisch Erf? Lees dan hier verder: https://www.vlaardingen1018.nl/Verhalen/Educatief_Archeologisch_Erf

Leo Wolterbeek

Leo Wolterbeek op het dak van het Rottahuis: “Het dak is luivend gedekt met bladriet, een methode die je tegenwoordig nergens meer ziet. Daarbij liggen de rietstengels ondersteboven, met de pluimen naar beneden.”

Muur

Het lemen van de vlechtwerkwand van het Rottahuis.