Ridder aan de Parallelweg

Aan de Parallelweg in Vlaardingen hangt een metershoog bouwdoek. Hierop is Kees Nieuwenhuijsen afgebeeld als een typisch 11e -eeuwse strijder.

Kees is de organisator van de veldslag en het middeleeuwse kampement op 9 en 10 juni 2018 in de Broekpolder.

Banner parallelweg

De typisch 11e -eeuwse strijder  is voornamelijk te herkennen aan het zwaard en de helm. De spangenhelm typeert zich door de metalen stroken (spangen) die de metalen platen bij elkaar houden. Het zwaard heeft aan het einde van het handvest een typisch elfde -eeuwse kegelvormige pommel. Dit uiteinde zorgt voor evenwicht tijdens het gevecht. De rechte pareerstang, die tussen het lemmet en het handvest zit, is ervoor om de slagen van de tegenstander te blokkeren. Ter bescherming draagt kees verder nog een maliënkolder en een gewatteerd vest, ook wel gambeson, om de harde klappen op te vangen.

Levende geschiedenis is geen goedkope hobby. Kees beaamt dit, maar benadrukt dat de prijzen toen helemaal hoog waren: ‘’Vooral de maliënkolder en het zwaard zijn duur. Omgerekend misschien wel de prijs van een luxe auto. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gewone dienstplichtige boer meestal alleen een bijl had. Strijdlust is dus ook een belangrijk onderdeel van je uitrusting!’’