Prenten Rabou in de schijnwerpers

Vier middeleeuwse prenten van illustrator John Rabou raken beroemd in Vlaardingen. John Rabou overhandigde de prenten maandag 20 november aan de Vlaardingse wethouder Hans Versluijs.

Een prent

Op de prenten zie je de gebeurtenissen die tot de Slag bij Vlaardingen hebben geleid, de veldslag zelf en andere belangrijke historische gebeurtenissen in elfde-eeuws Vlaardingen. Rabou kreeg de opdracht voor de prenten al een tijd geleden van de gemeente Vlaardingen, maar nu krijgen de originele prenten een mooie plek aan de wand in het stadhuis. Rabou maakte zijn prenten in de stijl van het beroemde Tapijt van Bayeux uit 1068, een 70 meter lang geborduurd ‘middeleeuws stripverhaal’ over de Slag bij Hastings uit 1066.

Wethouder Versluijs en John Rabou
Fotografie: Ron van Rossum

Stadsarcheoloog Tim de Ridder benadrukte dat de tekeningen van John Rabou belangrijk zijn voor Vlaardingen, vooral omdat we geen oorspronkelijke beelden hebben van de nederzetting in de elfde eeuw. Vlaardingers maken voor de viering van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen dankbaar gebruik van de tekeningen. Bijvoorbeeld voor het Tapijt van Vlaardingen, de Vlaardingse variant van het Tapijt van Bayeux. Ook werkt softwarebedrijf Platipus aan een app met een serie minigames. De app-bouwers benutten de tekeningen van Rabou om mensen het verhaal rond de veldslag van 1018 spelenderwijs te laten ontdekken. Platipus gebruikt de prenten ook om mensen straks met hulp van een virtual-reality-bril in het Vlaardingen van 1018 te laten rondwandelen.

Stadsarcheoloog Tim de Ridder
Fotografie: Ron van Rossum

Wil je weten wat er op de prenten te zien is? Kijk dan hier: https://www.vlaardingen1018.nl/Verhalen/Tapijt_van_Vlaardingen