Opening tentoonstelling over eerste eeuwen van Holland

Op donderdag 8 juni 2017 opent wethouder Hans Versluijs de tentoonstelling 'De eerste eeuwen van Holland - het verhaal van een eigenzinnig graafschap'. Voor Vlaardingen is deze tentoonstelling een mooi evenement op weg naar het 1000-jarig jubileum van de Slag bij Vlaardingen in 2018. De tentoonstelling is vanaf 9 juni t/m 29 september 2017 te zien in de publiekshal van het Vlaardingse stadskantoor.

Van wildernis tot Hollands landschap

Het gebied dat we nu kennen als Holland is 1000 jaar geleden nog grotendeels onbewoonbaar. De wildernis domineerde en er waren nog geen steden. Enkele eeuwen later is dit veranderd in het Hollandse landschap van akkers, weiden en dijken. Op strategische plekken zijn dan dorpen tot steden uitgegroeid. Rond 1400 was Holland, ondanks het kleine oppervlak, een onafhankelijke politieke en economische macht van betekenis.

Vier graven en een gravin

De bezoeker ontdekt  op de tentoonstelling hoe de groei en bloei  te verklaren is, die tot aan de dag van vandaag bepaalt hoe we hier leven. Vier graven en een gravin nemen de bezoekers bij de hand met voorwerpen en verhalen. Dit zijn achtereenvolgens Dirk III, Willem I, Floris V, Albrecht van Beieren en tot slot Jacoba van Beieren. Graaf Dirk III versloeg in 1018 bij Flardinga een leger van de Duitse keizer. Vlaardingen groeit in de 11e eeuw uit tot een van de belangrijkste plaatsen in het graafschap. Maar het is niet de enige plaats waar de graaf verblijft. Hij trekt met zijn hof rond door zijn graafschap en bestuurt zo zijn gebied. Tot in de 13e eeuw, dan besturen de graven steeds vaker vanuit het Binnenhof in Den Haag hun graafschap. 

Dank aan provincie Zuid-Holland

De gemeente Vlaardingen, waar het graafschap in gezag won, en Den Haag, waar het grafelijke gezag zich uiteindelijk vestigde, hebben deze tentoonstelling over het graafschap Holland georganiseerd. Dit is mede te danken aan een subsidie van de provincie Zuid-Holland.