Op de valreep van 2018 naar de middeleeuwen?

Wil je in de laatste weken van 2018 nog terugreizen naar 1018? Dan kun je in de kerstvakantie maar liefst naar vier historische tentoonstellingen. Twee in Vlaardingen, een in Delft en een in het Archeon in Alphen aan den Rijn.

In Museum Vlaardingen kun je op de familietentoonstelling Boer en Burcht t/m 6 januari 2019 het leven in die middeleeuwse handelsnederzetting Flardinga ontdekken. Ook kun je t/m 31 december naar de expositie ‘Duizend jaar Vlaardingen, 1018-2018’ in Streekmuseum Jan Anderson. Leuk, interessant én dichtbij.

Eerste eeuwen van Holland

De reizende tentoonstelling over de eerste eeuwen van Holland is t/m 14 januari 2019 in het stadskantoor van Delft te bezoeken. Vier graven en een gravin vertellen hier het verhaal van Holland in de middeleeuwen. Naast Dirk III, Willem I, Floris V, Albrecht van Beieren en Jacoba van Beieren ontmoet je de boer die voor de graaf werkte, de ridder die voor de graaf vocht, de monnik die voor het zielenheil van de graaf bad en de koopman die de groei van steden mogelijk maakte.

Van Gerulf tot Floris

Ook in het themapark Archeon in Alphen aan den Rijn staat een tentoonstelling in het teken van het ontstaan van Holland. Van 22 december 2018 tot 31 maart 2019 kun je je daar verwonderen over het Hollandse Huis. Het Hollandse Huis is de naam van de eerste grafelijke familie die aan het roer stonden van het gebied dat we nu kennen als Holland. Graaf Dirk III hoort hier ook bij. Deze graven worden de Gerulfingen genoemd. Naamgever Gerulf leefde in de negende eeuw, de periode waarin Vikingen regelmatig de lage landen binnenvielen. Maar toch wisten de Friezen - zo heetten de bewoners van West-Nederland - hun grond te bewerken en handel te drijven. Ook namen de mensen gewoontes en opvattingen over van de Vikingen en de rondreizende geestelijken. Een bezoekje waard.

Graaf Dirk lll

Graaf Dirk III. Bron: Rijksmuseum

Kerstmarkt

Het historische feestjaar is afgelopen weekend tijdens de kerstmarkt uitgeluid in Herberg Edisgard, genaamd naar de rondborstige waardin uit de roman Dubio van Karin de Roos. Een vrolijk slotstuk van een sprankelend feestjaar. De dames op de foto hebben uit 1018 gehaald wat erin zat, maar als je nog even verder wilt 1018-en kun je gewoon doorgaan! Foto: Cees Groen