Nieuwe ‘kijker’ richt blik op Flardinga

Een kijkje nemen in het Flardinga van rond 1018? Dat kan vanaf nu met de speciale kijker aan de Westhavenkade. Wethouder Bart de Leede en gedeputeerde Willy de Zoete onthulden deze kijker op vrijdag 7 februari tijdens een bijeenkomst over de Slag bij Vlaardingen en het ontstaan van Holland.

Het aangezicht van Vlaardingen rond 1018 is gemaakt door Ulco Glimmerveen, die eerder een vogelvluchttekening maakte van Vlaardingen rond 1018. Evert van Ginkel, de bedenker van de kijker, gaf een korte toelichting. De kijker heeft een plek gekregen tegenover Museum Vlaardingen. De provincie Zuid-Holland subsidieerde het project.

Tijdreis met VR-bril

Ook is het sinds kort mogelijk om in Museum Vlaardingen 1000 jaar terug in de tijd te reizen. Softwarebedrijf Platipus maakte het mogelijk dat bezoekers met een virtual-reality-bril het Vlaardingen van 1018 (Flardinga) binnenstappen. Hierbij zijn de tekeningen benut van John Rabou, die in een soort middeleeuwse strip het verhaal rondom de Slag bij Vlaardingen vertellen.

Activiteiten 2020

Later dit jaar zijn er nog meer activiteiten in de stad rondom Flardinga. Dit jaar staan de festiviteiten in het teken van de handel, met onder andere een handelsroute en een jaarmarkt. Museum Vlaardingen opent halverwege dit jaar een kleine tentoonstelling over het leven langs de middeleeuwse Hoogstraat.

Kijker aan de Oude Haven