Middeleeuwse spijzen en dranken te koop

Wil je voorafgaand aan het evenement in de Broekpolder al middeleeuws schranzen? Zet dan je tanden in Dirk III-brood, haal middeleeuwse spijzen bij de traiteur en proost met 1018-wijn of een biertje Vulcaan 1018.

Van boer tot adel, grote hompen brood sierden de tafels van iedere middeleeuwer.  Maar hoe smaakte het? De medewerkers van bakkerij Holtkamp aan de Billitonlaan zagen wel brood in een ontdekkingsreis naar Vlaardingen 1018.“Onze winkeldames raakten in de ban van de Slag bij Vlaardingen en besloten om zoveel mogelijk klanten te informeren over deze bijzondere gebeurtenis”, vertelt Esther de Blij. Achter de schermen werkten bakkers Peter Holtkamp en Jeroen Reissenweber aan een geheim project:  “Wij wisten niet dat onze bakkers, aangestoken door het enthousiasme van de winkeldames, een brood ontwikkelden speciaal voor Vlaardingen 1018”, aldus Esther. Deze homp brood kreeg de naam ‘Dirk III-brood’.

Medewerkers van Holtkamp bij de banier.

Vorstelijk brood

“Het Dirk III-brood is een ouderwets desembrood, lekker robuust en met de hand gemaakt. We leveren dit brood ook aan de re-enactors van het kampement in de Broekpolder!”, vertelt Esther enthousiast. “Onze beroemde tompoezen hebben ook de uitstraling van Vlaardingen 1018 en tijdens de feestelijke weekenden zijn onze tompoezen zelfs oranje.”  De 1018-sfeer proef je ook in de winkel. De winkeldames hebben een kledingmaakster in de arm genomen en in de komende tijd werken zij in middeleeuwse kledij.

Een culinaire tijdreis

Ook bij Traiteur de Culinair aan de Billitonlaan kun je tot en met juni 1018-gerechten bestellen. “We hebben wekelijks een nieuw gerecht. Denk je aan Bourgondisch, dan denk je aan buikspek, grote stukken vlees, kippen. Alles met een knipoog”, vertelt Silvia van Velzen.  

Het begon allemaal toen Traiteur de Culinair de nieuwjaarsreceptie van de gemeente verzorgde: een receptie in 1018-stijl. “Wij hebben toen typische middeleeuwse hapjes en drankjes verzonnen”, vertelt Silvia van Velzen. “We serveerden bijvoorbeeld hipocras, een eeuwenoud drankje op basis van honing, kaneel en wijn.” Het team wilde heel graag een bijdrage leveren aan Vlaardingen 1018.“Wat is er leuker dan als bedrijf én als echte Vlaardingers op deze manier te kunnen deelnemen aan het spektakel. Dit moet een knalfuif worden!”

Flyer van Traiteur

Aan tafel!

Ook tijdens Dirk’s FeestDis op 15 en 16 juni kun je je vingers aflikken bij de middeleeuwse lekkernijen die Traiteur de Culinair, samen met Stam en Smakelijk, voorschotelen. “Ons hele team heeft er zin in om daar de gasten te bedienen. Het is alsof je in een tijdscapsule terug in de tijd gaat. Je voelt je voor even jonkvrouw of ridder, terwijl je aan de lange tafels zit.” Is het dan de bedoeling dat je met je handen eet? “Je krijgt wel bestek, maar uiteraard mag iedereen zelf bepalen of hij zijn handen gebruikt, het is jouw feestje”, lacht Silvia.

Ridderwijn

Bij Tovino aan de Korte Hoogstraat was het idee voor Ridderwijn eveneens snel geboren. Peter Scheffer: “Als trotse Vlaardingers willen we meedoen met het prachtige jubileumjaar We hebben nu twee Ridderwijzen in huis. De rode wijn is een stoere Malbec en de witte wijn is een verfijnde Chardonnay.”

Twee flessen ridderwijn

Vulcaan 1018   

Ook het biertje Vulcaan 1018 is speciaal gebrouwen voor de herdenking van de Slag bij Vlaardingen. Wibo Broek van Vulcaan Bierbrouwerij: “Het is een heerlijk biertje, gemaakt volgens middeleeuws recept met ingrediënten die toen ook voorhanden waren, zoals gerst, rogge, spelt, haver, bijvoet, duizendblad, wilde rozemarijn, gagel en jeneverbes.”

Eet smakelijk en proost. Op 1018!