Maak middeleeuwse winterkleding met Othilde

In dit historische feestjaar kregen sommige Vlaardingers het middeleeuwenvirus flink te pakken. Zo maakten een groep enthousiaste vrouwen én mannen onder de bezielende aanvoering van Jacqueline Blijleven middeleeuwse kleding voor de historische evenementen van afgelopen voorjaar en zomer. Alles op ambachtelijke wijze met naald, draad, priem, schaar en weefkam. De cursisten paradeerden vervolgens trots rond in hun middeleeuwse kleding en schoenen met bijpassende tasjes en riemen. Nu het kouder is geworden, willen ‘diehard’ Flardinga-fans ook in winterse stijl goed voor de dag komen. Daarom volgden zij dit najaar workshops in Museum Vlaardingen, zodat ze nu met warme middeleeuwse capes en wintertunieken de kou kunnen trotseren.

Jacqueline Blijleven vertelt: “Sinds 2017 organiseer ik ambachtelijke workshops middeleeuwse kleding en accessoires maken, vooral in Museum Vlaardingen. De grote evenementen om 1000 jaar Slag bij Vlaardingen te herdenken liggen achter ons, maar het middeleeuwenvirus is gebleven. Bijna iedereen in Vlaardingen heeft nu wel iets gehoord over de Slag bij Vlaardingen. De historische mijlpaal heeft vaste voet aan de grond gekregen in onze stad. We gaan dus gewoon door met het koesteren en beleven van onze geschiedenis. Een jaar geleden heb ik Othilde costumes opgericht. Ik sta met Othilde costumes op de kerstmarkt in Vlaardingen op 14 en 15 december. Othilde was overigens de vrouw van Dirk de Derde!”

Workshops (kerst)kousen en kaartweven

Jacqueline heeft ook weer nieuwe workshops op het programma staan. Op vrijdag 7 december kun je van 10.00 tot 13.00 uur aan de slag met het maken van middeleeuwse (kerst)kousen. Jacqueline: “Deze kousen staan niet alleen mooi onder een middeleeuwse jurk, maar zijn ook heel sfeervol als kerstversiering in huis. En na de feestdagen draag je ze gewoon als huissloffen!” De workshop is in Museum Vlaardingen en kost € 40,- inclusief materialen. Tijdens de workshop middeleeuwse (kerst)kousen maken is alleen machinaal geweven of leren band beschikbaar. Wil je zelf een bandje weven? Kom dan op zondagmiddag 20 januari naar de workshop 'kaartweven'. De kosten van de workshop kaartweven zijn € 45,- inclusief weefkaarten en materiaal. Informatie krijgen of aanmelden kan via info@othilde.nl

Othilde costumes op Kerstmarkt Vlaardingen

Op de Vlaardingse kerstmarkt vertelt Jacqueline graag over de activiteiten en workshops van Othilde costumes. Jacqueline: “Hou je van historische of fantasy kostuums? Wil je oude handwerktechnieken uitproberen of hulp bij het naaien van je eigen kostuum? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Tijdens de kerstmarkt kun je je bovendien extra voordelig inschrijven voor een workshop of een naailes. Leuk om cadeau te geven, toch? Kom vooral even langs: ik sta in de Kuiperstraat.” Bij de kraam zijn ook originele kerstcadeautjes, zoals leerproducten ‘Handmade by Othilde’, handwerk- en doepakketten, houten zwaarden en schilden, fibula’s, mooie schapenvachten en middeleeuwse kerstkousen te koop. Ook cadeaubonnen zijn verkrijgbaar.

Fotografie: Sander Schenkel

Winterkleding 1

Met deze middeleeuwse winterkleding kun je in Flardinga prima voor de dag komen, vinden deze cursisten van Othilde costumes. Ze gingen op de foto op het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder: van links naar rechts Iris Schmid, Jacqueline Blijleven en Lucia van Pelt.

Winterkleding 2

Jacqueline met haar man Hans Blijleven.

Winterkleding 3  Winterkleding 4

Middeleeuwse (kerst)kousen! Volgens Jacqueline Blijleven niet alleen lekker warm om te dragen, maar ook leuk als kerstversiering. En na de feestdagen prima te dragen als huissloffen.