Jongeren ontwerpen boot voor Varend Corso

Op vrijdag 4 augustus komt het Varend Corso weer naar Vlaardingen. In de bonte stoet van boten vaart ook een boot ontworpen door jongeren van stichting AntiPesto. Die boot staat in het teken van Vlaardingen 1018. Inderdaad, een jaar te vroeg voor het 1000-jarig jubileum, maar het plezier is er niet minder om. Toch is het nog lastig om aan scholieren Manon Koster en Richard van de Weerd, beiden 16 jaar, te ontfutselen hoe de boot eruit gaat zien.

“Daarover kunnen we niets zeggen”, lacht Richard. “Nee, echt niet, dat blijft een verrassing, kom maar kijken vrijdagmiddag 4 augustus”, vult Manon aan.  Hij doet vanuit school een stage bij AntiPesto, zij is er vrijwilliger. Sinds een maand of twee maken ze deel uit van een team van ongeveer 15 jongeren die in steeds wisselende samenstelling aan de decorstukken werken.

Ambachtelijk werk

“Het is leuk, ambachtelijk werk”, vertelt Richard. “Sommige onderdelen kopen we kant en klaar, die hoeven we alleen te schilderen. Voor andere onderdelen moeten we echt iets bedenken. Dan maken we schetsjes en soms een echte bouwtekening en bedenken we welk materiaal het moet zijn.” Nu lacht Manon: “En soms gaat het alsnog de prullenbak in, dan hebben we ons vergist.”

Ondanks dat Richard en Manon het graag mysterieus houden, kunnen we wel iets uit de gemaakte decorstukken opmaken. De boot lijkt heel Hollands te worden, met molens, klompen en misschien zelfs met een draaiorgel. Verklaarbaar: de overwinning van de Slag bij Vlaardingen in 1018 luidt immers een bloeiperiode in van het graafschap dat later Holland is gaan heten.

Decorstukken en bloemen

De dag voor het Varend Corso brengen ze met een busje alle decorstukken naar het Westland, waar de boot ligt. Daar zetten ze alles in elkaar. Daar komen ook de bloemen erbij, die een Vlaardingse bloemist levert. Ligt het corso op schema op de ‘Rijnmonddag’, dan bereiken de boten op 4 augustus om 17.15 uur het keerpunt aan de Emmakade in Vlaardingen. Kijk op www.varendcorso.nl voor de hele route. 

Richard van de Weerd aan het werk voor de boot over de Slag bij Vlaardingen tijdens het Varend Corso. De rode leeuw kennen we als het symbool van Holland.

Richard van de Weerd aan het werk voor de boot over de Slag bij Vlaardingen tijdens het Varend Corso. De rode leeuw kennen we als het symbool van Holland.