Hoe ziet jouw banier eruit?

Het middeleeuwse minikampement op het Zomerterras is ontmanteld. De tent is gevouwen en de strijders, boerinnen en jonkvrouwen hebben zich weer in hun 21ste-eeuwse kloffie gestoken. Het waren drie weekenden met vrolijke promotie voor het 1000-jarig jubileum van de Slag bij Vlaardingen in 2018.

Een ridder poseert met kinderen.

Kunstenaar Cees Eykelenboom heeft in het Oranjepark samen met vrijwilligers bijna 200 Vlaardingers enthousiast gemaakt voor het beschilderen van banieren en trommels. Wat is het idee? Vlaardingers laten zien - met zelf beschilderde banieren en trommels - wie zij nu zijn en verwelkomen graaf Dirk III en zijn mannen op 15 juni 2018 met een zegetocht in het Vlaardingse stadshart. Alles in middeleeuwse sferen, met luid trommelgeroffel en een imposante stoet van banieren. Zo luiden zij samen het begin van het feest in: het historische stadsspektakel op 15 en 16 juni 2018.

Banieren hangen aan de schutting

Kant en klaar pakket

Het idee is dat er minstens 1018 banieren en trommels komen. Meedoen? Haal een gratis doe-het-zelf-pakket op bij Cees. In dit pakket zitten de stoffen banier en de onderdelen voor de trommel. Een bouwpakketje dus. Wit en geschikt om te beschilderen. Cees helpt je op weg met tips en instructies voor het maken van je banier en trommel. Hoe kom je tot een eigen wapen bijvoorbeeld? De inspiratie kan komen uit de naam van je buurt of je straat, maar ook van je achternaam, je beroep, je hobby of je levensmotto… het maakt niet uit, zolang het maar iets zegt over wie jij bent. Zo krijgt elke banier een eigen verhaal.

Doe je ook mee? Neem contact op met Cees Eykelenboom via (010) 460 4048 of 06 4087 7865 of c.eykelenboom@kpnplanet.nl.

Banieren en trommels worden beschilderd.

Foto’s: Ton Delfos