Historisch feestjaar van start op zaterdag 6 januari

Burgemeester Annemiek Jetten geeft tijdens de nieuwjaarsreceptie op zaterdag 6 januari het startsein voor het feestjaar Vlaardingen 1018. De gemeente trakteert van 16.00 tot 19.00 uur op een feestelijke middeleeuwse middag. De nieuwjaarstoespraak van de burgemeester is om 17.30 uur. Hierna volgt het startsein voor het feestjaar: een tijdreis in een korte video naar de spannende uren in Flardinga net voor de Slag bij Vlaardingen. Gevolgd door een toost op 2018 met hypocras, een middeleeuwse drank van wijn, honing en kruiden. Kom je ook?!

fluitistAls je zaterdag naar het Vlaardingse stadhuis komt, krijg je een warm welkom van strijders, boeren en ambachtslieden in een middeleeuws kampement op de binnenplaats van het stadhuis. In de stadhuisgangen kom je van alles te weten over de activiteiten in 2018. De troubadours van de Flierefluiter vermaken je met middeleeuwse muziek. Neem gerust je kinderen mee, want zijn kunnen schilden, helmpjes, trommels en banieren maken.

Middeleeuws bier

Tijdens de receptie krijg je alvast een voorproefje van het nieuwe biertje Vulcaan 1018 van de Vlaardingse Bierbrouwerij. Het biertje is geïnspireerd op de middeleeuwen en bevat kruiden als wilde gagel en rozemarijn. Vulcaan 1018 is binnenkort verkrijgbaar.

Herdenkingskunstwerk

De Vlaardingse kunstenaar Frans de Winter presenteert op de receptie een schaalmodel van een drie meter hoog kunstwerk ter herdenking van de Slag bij Vlaardingen. De Stichting Vlaardingen 1018 hoopt dit monument in 2019 te realiseren om in de stad een blijvende herinnering aan de Slag bij Vlaardingen te hebben. De stichting gaat daarvoor in 2018 op zoek naar financiering. Het beoogde monument herdenkt zowel de overwinnaars als de verliezers van de veldslag. Het is de bedoeling dat het op de locatie komt te staan waar de strijd duizend jaar geleden is gestreden.

Zet deze evenementen alvast in je agenda!

6 april t/m 18 november 2018: Familietentoonstelling in Museum Vlaardingen
Tegen elkaar opbiedende handelaren, blatende schapen en wapengekletter: in Museum Vlaardingen snuif je de sfeer op van de nederzetting waar in 1018 zo fel is gevochten.

26 mei 2018: Ridderfeest in Bibliotheek Vlaardingen
Feest voor de kleine helden en heldinnen en natuurlijk ook voor hun ouders, familieleden, buren en vrienden. Voor iedereen!

9 en 10 juni 2018: Middeleeuws kampement en veldslag
Handelsplaats Flardinga uit 1018 herleeft in de Broekpolder. Honderden handelaren, ambachtslieden, boeren, strijders en hun families laten je de middeleeuwen zien, horen en voelen. En mis het naspelen van de Slag bij Vlaardingen door ruim 250 strijders niet!

veldslag

15 en 16 juni 2018: Historisch Stadsspektakel in binnenstad
stadhuisHet Vlaardingse centrum staat op zijn kop als graaf Dirk III en zijn mannen na de strijd een warm onthaal krijgen met trommels en banieren. Wandel over een middeleeuwse markt, proef de spijzen en dranken, ruik de kruidenmengsels en laat je oplichten door handelaren. Betast ook de sieraden en andere waar van ambachtslui en geniet van acrobatiek, dans, toneel, film en muziek.

29 juli 2018: Onthulling historische zitmuur
De Slag bij Vlaardingen en het ontstaan van Holland krijgen een prominente plaats op de vierde historische zitmuur aan de Hoflaan. Mozaïekstenen brengen de Vlaardingse geschiedenis van 1000 tot 1600 tot leven. Een van de hoogtepunten op deze zondag - precies 1000 jaar na de Slag bij Vlaardingen - is de onthulling van de zitmuur.

3, 4 en 5 augustus 2018: Varend Corso
Het Varend Corso viert het Vlaardingse millenniumfeest mee. Het thema in 2018 is ‘Helemaal Hollands’. De stoet boten met bloemen, planten en groenten trekt door het Westland, Schipluiden, Maassluis, Delft en Vlaardingen. Met als vlaggenschip een boot met Vlaardingse strijders, boeren en edelen uit de elfde eeuw, gevolgd door boten met Hollanders van nu.

15 en 16 november 2018: Nationaal Archeologiecongres
Het jaarlijkse landelijke congres voor archeologen is in 2018 in Vlaardingen. Speciaal bedoeld voor wie inhoudelijk de diepte in wil gaan.

En nog veel meer
In 2018 kun je niet om middeleeuws Vlaardingen heen. Op deze site houden we je op de hoogte van alle evenementen en activiteiten, met data, tijdstippen en locaties. Wat staat op stapel?

 • Huiver bij het lezen van de historische thriller Dubio, een verhaal over het Vlaardingen van 1018 én 2018.
 • Neem een kijkje bij twee nagebouwde middeleeuwse huizen op het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder.
 • Ga middeleeuws eten in de stadskas bij ‘Maaltijden op Maandag’.
 • Waan je met een virtual-realitybril in het Flardinga van 1018.  
 • Download de Flardinga1018-app en speel de Dirk III-minigames.
 • Spoor de verborgen schat van Dirk III op met behulp van GPS.
 • Bewonder de noeste arbeid van borduursters van het Tapijt van Vlaardingen.
 • Reis tijdens lezingen door enthousiaste vertellers terug naar 1018.
 • Laat tijdens stadswandelingen je fantasie prikkelen door gidsen van het ServiceTeam Vlaardingen.
 • Vaar met de fluisterboot door de Vlietlanden en stap van boord in een middeleeuws landschap.
 • Lees een spannend stripverhaal over ‘de Slag’.
 • Verwonder je over 1000 jaar Vlaardingse geschiedenis in Streekmuseum Jan Anderson.
 • Moedig zwemmers aan tijdens een strijdlustig ‘middeleeuws’ waterpolotoernooi.
 • En meer!