Historisch Jaarboek over Slag bij Vlaardingen

Het Historisch Jaarboek 2017 van de Historische Vereniging Vlaardingen is uit. De feestelijke presentatie was op dinsdag 21 november. In het boek staat de Slag bij Vlaardingen in de schijnwerpers.

uitreikingHarm Jan Luth-Mulders (stadsarchivaris), Kees Nieuwenhuijsen (re-enactor en amateur-historicus) en Tim de Ridder (stadsarcheoloog) schreven samen het hoofdartikel, met als titel Graven in Vlaardingen, gebeurtenissen rondom de Slag bij Vlaardingen in 1018.  De titel verwijst behalve naar het diepgravende bodem- en bronnenonderzoek van archeologen en historici naar de West-Friese graven, zoals graaf Dirk III, die zich ruim 1000 jaar geleden in Vlaardingen vestigden en naar de grafkisten die in 2002 zijn blootgelegd bij de Markt.

In het jaarboek kun je lezen hoe Vlaardingen in grafelijke handen terechtkwam en uitgroeide tot een van de belangrijkste grafelijke bolwerken in Holland. In het boek zijn de meest recente inzichten verwerkt over hoe Vlaardingen er in de elfde eeuw mogelijk uitzag en waar de burcht van Dirk III gelegen kan hebben. Zo blijkt uit archeologisch onderzoek dat het riviertje de Vlaarding in de 11e en de 12e eeuw veel westelijker lag dan we tot nu toe dachten. De huizenrij aan de oostkant van de Hoogstraat blijkt pal bovenop de oude middeleeuwse Vlaarding te staan. Interessant is ook dat tussen de Markt en de Hoogstraat een brede waterpartij van maar liefst 30 meter heeft gelegen.

Het jaarboek biedt voor het eerst ook een overzicht van afbeeldingen die over de Slag bij Vlaardingen zijn gemaakt. Zo maakte John Rabou verschillende prenten in opdracht van de gemeente Vlaardingen, maar minder bekend is dat hij al in 2004 ook fraaie afbeeldingen over de veldslag en graaf Dirk III maakte.

Interesse in het jaarboek?

boekWie in 2017 nog lid wordt van de Historische Vereniging Vlaardingen krijgt het jaarboek gratis, wel onder de voorwaarde ook in 2018 lid te blijven. Het lidmaatschap is € 17,50 per jaar. Aanmelden kan via info@hvv-vlaardngen.nl. Het boek is ook te koop bij boekhandel Pontier voor € 20,00.