Frank Tomeï en Tanya Schaap enthousiast over MISSA

Wil je een muziekspektakel bijwonen over het ontstaan van Holland? Kom dan op woensdagavond 21 november naar MISSA, een moderne mis over het ontstaan van Holland. Deze muzikale tijdreis in elf aktes beleeft de première op de historische grond van de Grote Kerk. “We hebben de Slag bij Vlaardingen herbeleefd, de overwinning gevierd en nu is het tijd voor de culturele verbeelding.” Aan het woord is Frank Tomeï, mede-organisator van Vlaardingen 1018. Samen met Tanya Schaap, violiste en artistiek leider van Música Extrema, blikt hij vooruit op MISSA.

Frank en Tanya houden een Missa poster tegen een pilaar

Frank en Tanya zijn trots: “Het zijn musici van topformaat die met elkaar iets moois gaan neerzetten!”

MISSA klinkt niet als een echte kerkdienst. “Dat klopt”, beaamt Frank. “We gebruiken de structuur van de traditionele mis, die al eeuwenlang bestaat. Nu maken we in Vlaardingen een eigen versie, geïnspireerd op de muziek van de middeleeuwen. In die tijd kende een mis alleen Gregoriaanse gezangen, eenstemmige muziek zonder begeleiding. Dat is ons iets te rustig, dus per onderdeel kiezen we voor een andere stijl. Dat kan bijvoorbeeld jazz, Keltisch, pop of tango zijn. Zo klinkt het Gloria, een van de misdelen, bij MISSA als een bewerkt stuk van de tangocomponist Osvaldo Pugliese.”

Verhalenvertelster Marga van Praag 

MISSA is een muzikale tijdreis met verhalen en liederen. Frank: “Jan Rot heeft de liedteksten geschreven. Dat was nog een uitdaging. Hij moest op Gregoriaanse muziek teksten schrijven over burgers en stadsrechten, ga er maar aan staan. Tussen de muziekstukken doet Marga van Praag het ontstaan van Holland uit de doeken. De oud-nieuwslezer en journalist leidt ons gloedvol met aansprekende anekdotes door de geschiedenis, op basis van de teksten die Kees Nieuwenhuijsen en Tim de Ridder schreven. Uiteraard komt de Slag bij Vlaardingen aan de orde, maar er was meer: steden ontstaan, graven en gravinnen maken elkaar het leven zuur en de Sint-Elisabethvloed zorgt voor rampspoed. Het verhaal eindigt bij de Hoekse en Kabeljauwse twisten, als het jonge Holland aan een burgeroorlog ten onder dreigt te gaan. Drama genoeg dus!”

Zangers en muzikanten 

Tanya Schaap maakt met Música Extrema klassieke, moderne en wereldmuziek. Het orkest toerde al van Botswana tot Groenland en van Zuid-Korea tot Uruguay. MISSA is ineens heel dichtbij huis. Tanya: “Ja, dat is juist zo leuk. Ik woon zelf nog niet zo lang in Vlaardingen en nu maken we gelijk al zoiets moois vanuit deze stad. Ik verheug mij vooral op de samenwerking met Kamerkoor Animato, volgens mij wordt dat geweldig. Zij oefenen nu met een tape, binnenkort voegen we alles samen. Dan komen ook de vocalisten erbij: Jan Willem Baljet, Muriel van Dinteren, Claudia Patacca en Erik Slik. Stuk voor stuk topzangers, die de hele reeks met ons meereizen. De muziek is gecomponeerd en gearrangeerd door Wim Warman en Ben van den Dungen.”

Op tournee

Na de première in Vlaardingen gaat MISSA op tournee. Tanya: “We hebben na de première nog minstens dertien voorstellingen gepland, in onder meer Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. In al die steden werken we met een ander koor. Zo is iedere voorstelling weer anders. De musici gaan wel de hele toer mee.” Frank: “Mensen kunnen ook echt iets verwachten, het is niet zomaar een gelegenheidsformatie die komt optreden. Het zijn musici van topformaat die met elkaar iets moois gaan neerzetten. En dat gaan ze hier doen. Ze gaan drie dagen lang repeteren in de Grote Kerk om die productie vorm te geven. Het is bij mijn weten voor het eerst dat Vlaardingen ook echt de maakplek wordt van zo’n grote voorstelling. Hier ontstaat iets. En dan ook nog op de plek waar graaf Dirk III ooit Vlaardingen verdedigde.” Dat klinkt naar meer. Frank: “Waarom niet? Dit is een prachtige opmaat naar de volgende mijlpaal voor Vlaardingen: 750 jaar stadsrechten in 2023.”

Voorstellingen tot nu toe gepland

21 november 2018, Vlaardingen, Grote Kerk
23 november 2018, Den Haag, Lutherse kerk
24 november 2018, Rotterdam, Paradijskerk
30 november 2018, Dordrecht, Augustijnenkerk
19 januari 2019, IJmuiden, Petrakerk

Kaarten voor de voorstelling zijn voor € 17,- online verkrijgbaar via www.musicaextrema.nl of aan de deur voorafgaand aan de voorstelling voor € 20,- tenzij uitverkocht. 

Bekijk hieronder een filmpje waarin Marga van Praag over MISSA vertelt