Dirk III zoekt vrijwilligers

Gaan je handen jeuken bij het nieuws over Vlaardingen 1018? Mooi! Want we kunnen jouw hulp goed gebruiken. Wie wil meewerken aan een historisch evenement vindt hieronder de juiste match.

Wil je helpen bij de Slag bij Vlaardingen in de Broekpolder of bij het Stadsspektakel in de binnenstad? Meld je dan aan als vrijwilliger via het inschrijfformulier.

Slag bij Vlaardingen: veldslag en middeleeuws kampement

Op 9 en 10 juni 2018 laten honderden handelaren, ambachtslieden, boeren, strijders en hun families in de Broekpolder de middeleeuwen zien, horen en voelen. En ruim 250 strijders spelen de Slag bij Vlaardingen na. Zie hier. Maak jij dit festijn mede mogelijk?

Stoere sjouwers
Als stoere sjouwer maak je de Broekpolder in twee dagen tijd klaar voor de veldslag. Je begint op de kale grond met het uitlijnen van de parkeerterreinen, de arena, het middeleeuws kampement en de markt. Het spektakel krijgt vorm als jullie de borden op hun plek zetten, de fietsenrekken plaatsen en de omheining van de paardenweide en de arena gereedmaken. De vechtshow kan beginnen. Om ervoor te zorgen dat de Broekpolder een mooi natuurgebied blijft, haalt de ploeg stoere sjouwers de volle vuilnisbakken op tijdens het evenement. Na afloop breek je de hekken rond het kampement weer af en laat je het terrein schoon achter. Geen ‘sexy’ klus misschien, maar als beloning zit je wel op een ereplek in het midden van de tribune als de strijders de Slag bij Vlaardingen naspelen.
Wanneer? Donderdag 7 juni, vrijdag 8 juni, zaterdag 9 juni, zondag 10 juni en/of maandag 11 juni.

Stadsspektakel

Op 15 en 16 juni 2018 staat het Vlaardingse centrum op zijn kop. Graaf Dirk III en zijn mannen krijgen na de strijd een warm onthaal met trommels en banieren. Wandel over een middeleeuwse markt, proef de spijzen en dranken en laat je oplichten door handelaren. Betast ook de sieraden en andere waar van ambachtslui en geniet van acrobatiek, dans, toneel, film en muziek. Zie hier. Help jij mee om er een vrolijk feest van te maken?

fluit   trommels   woman

Escorte Zegetocht
Graaf Dirk III maakt als overwinnaar van de Slag bij Vlaardingen een triomftocht naar het centrum van de stad. Maar niet zonder jou natuurlijk. Jij leidt die stoet in goede banen. Je begeleidt een van de deelnemende groepen, van de start tot aan het eindpunt op het Veerplein. Natuurlijk ben jij als chaperon in middeleeuwse kledij.
Wanneer? Vrijdag 15 juni, van 19.00 tot 21.30 uur.

Middeleeuwse figuranten
De Zegetocht van graaf Dirk III wordt een lust voor het oog. Iedereen ziet er prachtig uitgedost uit in een middeleeuwse outfit. Als figurant draag jij daar nog eens aan bij. Jij komt in je mooiste middeleeuwse kostuum en geeft de Zegetocht net die extra uitstraling mee. Voor acteurs en komedianten, jonkvrouwen en muzikanten.
Wanneer? Vrijdag 15 juni, van 19.00 tot 21.30 uur 

Robuuste werkkrachten
Jij zorgt samen met andere harde werkers dat de binnenstad verandert in een middeleeuws festivalterrein. Tenten opzetten, vlaggen oprichten en marktkramen in elkaar zetten. Daar draai jij je hand niet voor om. Na afloop van het Historisch Stadsspektakel veranderen jullie het centrum ook weer terug naar de eenentwintigste eeuw. Maak jij je hier sterk voor?
Wanneer? Donderdag 14 juni, vrijdag 15 juni en/of zondag 17 juni.

Rechterhanden
De verschillende festivallocaties in het centrum van Vlaardingen hebben een locatieleider. Die locatieleider is onthand zonder hulpkracht. Daarom zoekt de organisatie een aantal assistenten. Zij zijn de rechterhand van de locatieleiders en helpen met alle mogelijke werkzaamheden tijdens het Stadsspektakel.
Wanneer? Vrijdag 15 juni en/of zaterdag 16 juni.

Duizendpoten
Wil je graag helpen, maar ook veel van het Stadsspektakel zien? En houd je van verrassingen? Dan is de taak van runner geknipt voor jou. Een runner is flexibel inzetbaar en pakt allerhande klussen op binnen het festivalgebied. Een echte alleskunner dus.
Wanneer? Vrijdag 15 juni en/of zaterdag 16 juni.

De touwtjes in handen
Wie van overzicht houdt, werkt mee op de controlepost. Mensen die zich hier melden, verwijs jij naar de juiste plek. En minstens zo belangrijk: jullie verzorgen de catering voor de medewerkers. Op de controlepost komen zij hun koffie en broodjes halen. Hier zie je altijd blije gezichten.
Wanneer? Vrijdag 15 juni en/of zaterdag 16 juni.

Edele gastheren en gastvrouwen
Duizenden mensen zijn tijdens het Stadsspektakel op de been, Vlaardingers en bezoekers van buiten de stad. Jij bent degene die hen een handje helpt. Ze kunnen bij jou terecht voor informatie, want jij kent het programma uit je hoofd. Je wijst mensen de weg naar de EHBO of naar het dichtstbijzijnde openbare toilet. In je middeleeuwse outfit weten de gasten je feilloos te vinden.
Wanneer? Vrijdag 15 juni en/of zaterdag 16 juni.

man   man   man en kind

Educatief Archeologisch Erf

Tijdreizigers
Op het Educatief Archeologisch Erf maken rondleiders en groepsbegeleiders het verschil. Zij heten de gasten welkom en vertellen over de bouwwerken en activiteiten op het terrein. Weet je al veel over geschiedenis en archeologie? Fijn! Wil je er juist van alles over leren? Ook dan ben je aan het goede adres. Het team van het Erf is altijd bereid om je op weg te helpen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een kennismaking om te kijken of dit werkelijk de juiste klus voor jou is en of het klikt. En misschien begeleid jij dan binnenkort iemand op zijn archeologische tijdreis!
Wanneer? Op zondagen, van 12.00 tot 15.00 uur, en op schooldagen.

Doeners en bouwers
Het Educatief Archeologisch Erf is volop in ontwikkeling. Er zijn alleen dit jaar al twee middeleeuwse huizen in aanbouw. Wie graag zijn handen uit de mouwen steekt, kan hier aan de slag. Er zijn vrijwilligers nodig die meehelpen met het bouwen van de historische huizen. Of maak je liever authentieke gereedschappen en meubelstukken? Hulp is ook gewenst bij het onderhoud van het Erf en het bijhouden van de prehistorische akker.
Wanneer? In overleg.

Vrijwilligers bij het Educatief Archeologisch Erf sluiten een vrijwilligerscontract met de Federatie Broekpolder. Daarmee hebben zij recht op waterdichte, stevige buitenkleding die goed herkenbaar is voor het publiek. Ook zijn zij gedekt voor ongevallen. Interesse? Meld je aan via vrijwilligers@federatiebroekpolder.nl!

Zie ook.

1   2

Tapijt van Vlaardingen

Borduursters
Er zijn al heel wat steken gezet, maar het Tapijt van Vlaardingen wordt groot. Er is nog plaats voor een paar nieuwe borduursters. Eerst maak je een proeflapje, daarna kies je een dagdeel in de week waarop je meewerkt aan dit historische wandkleed. En borduurders? Die zijn natuurlijk ook van harte welkom!
Wanneer? In overleg bij KADE40, Westhavenkade 40. Graag rechtstreeks aanmelden bij Albert Luten via hettapijtvanvlaardingen@gmail.com.

Zie hier.