Borduren Tapijt van Vlaardingen eind oktober van start

Zijde of linnen, dikke of dunne wol, kruissteek of stiksteek? Het zijn kwesties waar de makers van het Tapijt van Vlaardingen antwoorden op zochten. Deelnemers borduren vier tekeningen na die illustrator John Rabou maakte. Hij tekende onder meer de gebeurtenissen die aan de Slag bij Vlaardingen voorafgingen en het verloop van de veldslag zelf. Zijn tekeningen zijn geïnspireerd op het beroemde Tapijt van Bayeux uit 1068. Sinds Albert Luten zijn plan voor de Vlaardingse historische wandkleden lanceerde, zijn er al heel wat knopen doorgehakt. De borduursters staan in de startblokken voor de eerste echte steken op het tapijt. Eind oktober is het zover!

Het bestuurslid van archeologische werkgroep Helinium vertelt over de vorderingen. “Ruim vijftig mensen reageerden op de oproep. Van hen waren er tien bereid om vooraf mee te denken over de organisatie. Met die plangroep schreven we fondsen aan en zochten we werkruimte. KADE40 bleek gelijk enthousiast, we kunnen daar wekelijks een middag en een avond terecht.”

Duizend jaar oud borduurwerk

Lia ter Poorten en Annette van der Mast hebben er zin in. Lia: “De link met onze Vlaardingse geschiedenis spreekt mij aan. Dat je echt iets maakt dat langer blijft bestaan dan jijzelf. Deze zomer zag ik in Frankrijk het Tapijt van Bayeux, een borduurwerk van 70 meter lang over de Slag bij Hastings in 1066. Fantastisch als je bedenkt dat vrouwen hier bijna duizend jaar geleden aan gewerkt hebben. Dat ontroerde mij enorm.” Annette vult aan dat ze graag aan gezamenlijke projecten werkt. “En dan ook nog eens iets typisch Vlaardings!”

Proeflapjes

Wie verwacht dat er zomaar geborduurd wordt, komt bedrogen uit. Om de kleden historisch correct na te maken, deed de plangroep uitgebreid onderzoek. Annette: “Niemand kon ons vertellen op welk linnen geborduurd werd in de elfde eeuw. Bij het Tapijt van Bayeux bleken diverse soorten gebruikt te zijn. We hebben nu gekozen voor 19-draads vlaslinnen, daar komen de borduursteken het best op uit.” Lia maakte enkele proeflapjes en is er nu ook uit welke wol de voorkeur heeft. “Niet van die dikke, dat gaf een rommelig effect.”

Bolletjes wol.
Door oefenen krijg je de middeleeuwse manier van borduren goed in de vingers. Fotografie: Sander Schenkel

Sneuvelende soldaten

Een eenvoudige kruissteek komt op het tapijt niet voor. Lia: “Middeleeuwers gebruikten die nog niet. Borduurwerk had contourlijnen, zoals de lijntjes bij een kleurplaat. Die maken we met een ingestoken stiksteek. Vervolgens is het een kwestie van inkleuren: de vlakken met vuldraad en een spandraad eroverheen. Door die techniek kun je beweging suggereren. Dan zie je de paarden galopperen en de soldaten sneuvelen.” Het vraagt enige oefening om de techniek onder de knie te krijgen. Toch zijn ook minder ervaren borduursters van harte welkom. “Niemand van ons kan al middeleeuws borduren. Dat leren we gaandeweg met elkaar.”

Versterking is welkom

Wanneer zijn de kleden gereed? Albert rekent op de zomer van 2018. “We willen ze het liefst tijdens de grote herdenking van de Slag bij Vlaardingen onthullen.” Lia en Annette zijn voorzichtiger. “Het zou al mooi zijn als we dan een flink stuk kunnen laten zien. Het werk is heel arbeidsintensief. Er kunnen steeds vier mensen tegelijk aan één lap werken. Pas als we bezig zijn, merken we hoe snel het gaat. Misschien is deze deadline haalbaar, als er veel borduursters en borduurders bijkomen. We zien ze graag!”

Aanmelden kan via hettapijtvanvlaardingen@gmail.com. Wie niet zelf met naald en draad in de weer wil, kan de vorderingen volgen op www.facebook.com/tapijtvanvlaardingen.

Bordurende dames

Wil je meehelpen met borduren? Laat het weten via hettapijtvanvlaardingen@gmail.com. Fotografie: Sander Schenkel.

Mooi verhaal!

Meer weten over hoe het initiatief voor het Tapijt van Vlaardingen is ontstaan en  wat er allemaal op de tekeningen van John Rabou te zien is? Lees dan het verhaal over het Tapijt van Vlaardingen.