Ontdek Vlaardingen

Vlaardingen is een stad met dorpse charme. Zo ervaren veel Vlaardingers hun stad. De inwoners kunnen genieten van een historisch centrum en van veel voorzieningen en evenementen. Mooie stadsparken, de groene omgeving, de Vlaardingse Vaart en de Nieuwe Maas zijn op loop- en fietsafstand. De stad ligt aan de rand van de bedrijvige Metropoolregio, dichtbij Rotterdam en Den Haag, maar ook op steenworp afstand van het groene recreatiegebied Midden-Delfland en het Noordzeestrand.

Voor mensen die Vlaardingen niet kennen, zijn er de nodige verrassingen in de oudst stad aan de Nieuwe Maas. Neem de jaarlijkse uitreiking van de Geuzenpenning in de Grote Kerk, een eerbetoon aan personen en instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Ieder jaar een indrukwekkende bijeenkomst in onze stad.

Groen, groener, groenst

Vlaardingen is opvallend groen, mede door natuur- en recreatiegebied de Broekpolder, diverse stads- en natuurparken en een ecologisch groenbeleid. Vlaardingen verwierf in 2009 de eretitel Groenste Stad van Nederland en won goud in een Europese groencompetitie in 2010. Een kwart van het Vlaardingse grondgebied bestaat uit groengebied. In die mooie Broekpolder heeft Vlaardingen een unieke, twaalf kilometer lange single track mountainbikeroute.

Lentemarkt

Handen uit de mouwen

Door de industriële ontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog groeide de Vlaardingse bevolking snel. In de jaren vijftig, zestig en zeventig zagen nieuwe woonwijken als Babberspolder, Westwijk en Holy het levenslicht. Op dit moment telt Vlaardingen ruim 71.000 inwoners. Vlaardingers staan bekend als nuchtere en praktische mensen, die de handen uit de mouwen steken. De stad heeft een sociaal en dorps karakter en ouderen, gezinnen en jongeren voelen zich hier thuis. Het club-, sport- en verenigingsleven is goed ontwikkeld en veel Vlaardingers zetten zich vrijwillig in voor de samenleving.

Havens en boten

Vlaardingen heeft zich in de negentiende eeuw in een rap tempo ontwikkeld van middeleeuws dijk- en vissersdorp tot industrie- en transitohaven met een stoere en industriële sfeer. Vlaardingen is de vijfde overslaghaven van Nederland: jaarlijks meren circa 15.000 binnenvaartschepen en 3.500 zeeschepen af. Ook doen veel plezierjachten Vlaardingen aan. De historische stadskern heeft een beschermd stadsgezicht en een schilderachtige oude haven. 

zitmuur met haringen

Vlaardingencultuur, havens en haring

Het grondgebied van het huidige Vlaardingen had heel vroeger al aantrekkingskracht op bewoners. Door de ligging aan de Nieuwe Maas is er in Vlaardingen altijd veel bedrijvigheid geweest. De haringvisserij floreerde in Vlaardingen tot begin jaren vijftig en om die reden staat Vlaardingen bekend als haringstad. Het visserijverleden is nog te herkennen aan pakhuizen en rederspanden rondom de Koningin Wilhelminahaven en de Oude Haven, waar ook historische schepen liggen.

Voorzieningen en goed bereikbaar

Vlaardingen heeft een theater, een bioscoop, een zwembad, een poppodium, het Museum Vlaardingen en er zijn allerlei culturele evenementen zoals het jaarlijkse Zomerterras. De stad is bereikbaar via  onder andere een tramverbinding van Rotterdam en Schiedam naar Holy, goede uitvals- en toegangswegen (de snelwegen A20 en A4) en een Watertaxi-opstapplaats aan de Nieuwe Maas. In september 2017 gaat de metro rijden van Rotterdam naar Hoek van Holland en zijn de drie stations van Vlaardingen daarop aangesloten.

Meer weten over wat er te doen is? Wil je weten waar je lekker kunt eten of goed kunt overnachten? Kijk dan op de site van VVV Vlaardingen.