Varend corso

Wat Jonge Vlaardingers varen met corso mee in ‘Vlaardingen 1018’ boot
Waar In Vlaardingen, op de Rijnmondroute (1ste dag) van het 3-daagse varend corso
Wanneer 4 augustus 2017 in Vlaardingen, Varend Corso duurt tot en met 6 augustus
Waarom Meer jongeren interesseren voor hun eigen geschiedenis & voor het corso
Door Vlaardingse jongeren
Voor Toeschouwers langs de kant
Kaartjes 

Gewoon een mooi plekje zoeken langs de route

 

In het projectplan omschrijft Brian Silos van de Stichting Antipesto het zo: “Vlaardingen promoten door jong en oud te verbinden en hierbij creativiteit te gebruiken om op onze eigentijdse manier de geschiedenis met water en de geschiedenis van Vlaardingen (..) te combineren. Geschiedenis speelt een grote rol in identiteit.”

Verrassen met het verleden

Wat Brian betreft ziet dat er zo uit, begin augustus dit jaar: “Onder de vlag van de Slag bij Vlaardingen varen we mee met het Varend Corso om Vlaardingen te vertegenwoordigen. Het thema van het varend corso 2017 is ‘be happy’. We willen de vele mensen langs de route op een leuke en aansprekende manier verrassen met een geschiedenis die velen niet of nauwelijks kennen. We wonen in een speciale stad met een rijke geschiedenis, dat willen we uitdragen!”

Het verschil maken

Elke boot is bijzonder, elke boot zoekt naar ‘het verschil’, weet Brian. “Voor Antipesto zijn dat de jongeren op de boot. Voor hen is het een manier om zich verbonden te voelen met hun stad, waarin ook zij gezien mogen worden. Het laat zien dat zij een rol hebben in de maatschappij en bestaansrecht hebben in een wereld die hen nogal eens alleen als ‘lastig’ of erger bestempelt.”  

Jongeren bereiken

Door met Antipesto te werken, kiest arrangeur Marnix Alderliesten van bloemenwinkel Roosmarijn bewust voor een Vlaardingse talentenbron: “Het is heel leuk om jongeren te leren hun, soms onvermoede, talenten te ontwikkelen. En dankzij de jongeren betrekken we automatisch een grote groep ouders, oma's en opa's bij het Varend Corso. En natuurlijk weer andere jongeren, die nu vaak nog niet langs de kant staan.”

Boot Varend Corso 2016

Boot der boten

De boot draagt het werkthema ‘De toekomst ligt in het verleden!’. Marnix ziet het voor zich: “Samen met de jongeren van Antipesto, die uiteraard figureren op de boot, zal ik het thema zo duidelijk mogelijk uitbeelden. Op 4 augustus, de dag dat de boot Vlaardingen aandoet, zullen er ook activiteiten langs de kant zijn. En op het moment van passeren zie ik een spectaculaire interactie van misschien maar een paar seconden. Wat er gaat gebeuren, verklappen wij natuurlijk nog niet, maar het is wel iets waarbij we de Slag van Vlaardingen op onvergetelijke wijze verbinden aan het Varend Corso.“