Varend Corso ‘Helemaal Hollands´

Het Varend Corso viert het Vlaardingse millenniumfeest in 2018 mee. Het thema in 2018 is ‘Helemaal Hollands’. De stoet boten met bloemen, planten en groenten trekt door het Westland, Schipluiden, Maassluis, Delft, Den Haag en Vlaardingen. Met als vlaggenschip een boot met Vlaardingse strijders, boeren en edelen uit de elfde eeuw, gevolgd door boten met Hollanders van nu. Het Vlaardingse vlaggenschip wordt op woensdag 1 en donderdag 2 augustus in de Oude Haven opgebouwd, pal voor KADE40.

Wat Het Varend Corso Westland is een jaarlijks terugkerend evenement met prachtige bloemen en planten en heerlijke groenten in de hoofdrol
Waar De stoet boten trekt door onder meer het Westland, Schipluiden, Maassluis, Den Haag, Delft en Vlaardingen
Wannneer Op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 augustus 2018
Waarom Ontdek de magie van het Varend Corso, dit spektakel staat garant voor een heerlijk dagje uit met familie of vrienden
Door Varend Corso Westland
Voor Iedereen die wil komen kijken
Kaartjes Niet nodig, zoek een plekje langs de kant

 

Brief van graaf Dirk III

Op vrijdag 3 augustus vaart het corso naar Vlaardingen. De Vlaardingse boot komt die vrijdag rond 17.00 uur langs de kade bij sportcentrum De Polderpoort. Burgemeester Annemiek Jetten heet de middeleeuwers dan welkom in Vlaardingen. De burgemeester leest ook een korte maar krachtige brief van graaf Dirk III voor, die gericht is aan alle Hollanders. Zij geeft deze brief mee aan het Vlaardingse vlaggenschip, om symbolisch onder alle Hollanders te verspreiden tijdens het Varend Corso. In Delft neemt de locoburgemeester op zondag 5 augustus de brief in ontvangst.

Boot in sfeer nederzetting Flardinga

Het Vlaardingse vlaggenschip is een boot in Vikingstijl met veel schilden en een indrukwekkend zeil aan een mast die naar beneden kan. Regisseur Olga Hartman heeft de figuranten begeleid: “We hebben 23 figuranten en elke dag zijn er 10 mensen op het schip. Het idee is dat de figuranten middeleeuwse strijders uit Flardinga zijn die net van het slagveld komen. Ze zijn op de boot gestapt om tijdens het corso over de overwinning te vertellen.” Ook de Vlaardingse Stichting Antipesto doet weer mee met het Varend Corso. Net als vorig jaar is een groep jongeren aan de slag gegaan om een boot te maken in het thema van de Slag bij Vlaardingen. De boot verbeeldt deze keer het leven in de nederzetting Flardinga in 1018. Je kunt boeren, een hut, een oven en visnetten zien. En prachtige bloemen en groenten natuurlijk. Ook dit schip ligt tijdens de opbouw in de Oude Haven. Het Vlaardingse vlaggenschip en de boot van Stichting Antipesto liggen in de dagen voor het corso in de Oude Haven, voor KADE40. Tot en met woensdag 2 augustus kunnen belangstellenden de decorbouwers in actie zien en op donderdag 3 augustus zijn de bloemstekers aan zet. Donderdagmiddag varen de boten tussen 17.00 en 18.00 uur naar de bloemenveiling in Naaldwijk, het dagelijkse vertrekpunt van het corso. Wie de Vlaardingse boten komt uitzwaaien, is van harte welkom.

Kom ook!

Kom jij op vrijdag 3 augustus – misschien wel in je middeleeuwse kleding en met je trommels en banieren! - het Vlaardingse vlaggenschip en alle andere boten verwelkomen? Er zijn 1018 Hollandse vlaggetjes die her en der langs de Vlaardingse kades worden uitgedeeld. Kun je niet op vrijdag 3 augustus? Dan kun je de stoet boten ook op 4 en 5 augustus nog bewonderen.

logo

Topsport en stroopwafels

Het thema ‘Helemaal Hollands’biedt de deelnemers talloze handvatten om in augustus weer te schitteren. De organisatie zegt hierover: “Holland heeft tenslotte genoeg om trots op te zijn, denk maar aan de tulpen, klompen, stroopwafels, jenever en kazen waar Nederland over de hele wereld om bekend staat. Ook zijn er de Nederlandse topsporters die hoge ogen gooien in het internationale wielrennen, de autosport en de atletiek. Daarnaast zijn er talloze bekende termen die als inspiratiebron kunnen dienen: de Hollandse Nieuwe bijvoorbeeld, of programma’s als Heel Holland Bakt en Hollands Next Topmodel. Extra bijzonder is de Slag bij Vlaardingen, die in 2018 precies duizend jaar geleden werd uitgevochten. Ook met dat historische aspect hebben de deelnemers veel mogelijkheden.”

Meer info: www.varendcorso.nl