Slag bij Vlaardingen

Op zaterdag 9 en zondag 10 juni is de Broekpolder het decor van de Slag bij Vlaardingen en een groot middeleeuws kampement met zo’n 250 tenten. Vijfhonderd re-enactors laten zien hoe de mensen hier duizend jaar geleden woonden, werkten én ten strijde trokken.

Wat Opvoering van de Slag bij Vlaardingen en uitbeelding van middeleeuws leven
Waar Broekpolder (A20, afslag Vlaardingen-West), bij het Educatief Archeologisch Erf ten noorden van het Klauterwoud, tegenover Watersportvereniging De Callenburgh
Wanneer Zaterdag 9 juni 2018 van 10.00 tot 19.00 uur en zondag 10 juni 2018 van 10.00 tot 17.00 uur
Waarom De Slag bij Vlaardingen uit 1018 te herdenken en onze geschiedenis tot leven te wekken
Door Een 500-tal re-enactors uit alle windstreken
Voor   Jong en oud
Kaartjes  Gratis toegang. Gewoon komen!

 

Op zaterdag 9 en zondag 10 juni is de Broekpolder het decor van de Slag bij Vlaardingen en een groot middeleeuws kampement met zo’n 250 tenten. Vijfhonderd re-enactors laten zien hoe de mensen hier duizend jaar geleden woonden, werkten én ten strijde trokken.
Organisator Kees Nieuwenhuijsen vertelt: Re-eactors zijn hobbyisten die in hun vrije tijd het leven in de middeleeuwen uitbeelden. Zij hebben eigen kleding, wapens, tenten, kookgerei en allerlei attributen. Dit zijn allemaal replica’s van middeleeuwse voorwerpen, nagemaakt aan de hand van archeologische vondsten en oude afbeeldingen. De groepen komen uit binnen- en buitenland, zoals België, Duitsland, Engeland en Zweden.”

luchtfoto van Vlaardingen

Programma 9 en 10 juni

10.00 - 19.00 uur /10.00 - 17.00 uur Middeleeuws kampement en markt open voor publiek
11.15 uur Veldslag voor kinderen tot 9 jaar
12.30 uur Opvoering Slag bij Vlaardingen
14.15 uur Veldslag voor kinderen tot 9 jaar
15.30 uur Opvoering Slag bij Vlaardingen

Plattegrond

Plattegrond 9 - 10 juniDownload hier de pdf

Kookpotten en muziek in Flardinga

De handelaren, ambachtslui, boeren, strijders en hun families laten je de middeleeuwen zien, horen, voelen en ruiken. Organisator Kees Nieuwenhuijsen schetst: “Je kunt zien hoe het leven in de middeleeuwen was. Bij de houten huisjes, kampementen en boerderijen stonden grote kookpotten, waarin alles wat kon lopen, vliegen of zwemmen verdween. Zo stond er weleens reiger of zwaan op het menu. Kip met kool, uien, prei en roggebrood smaakte eveneens prima. Ook op 9 en 10 juni kan een speltbroodje met gerookte vis nog heerlijk smaken. Neem hier dan vooral  een glas mede bij: een pittige borrel van gegiste honing. De hele dag is er live muziek te horen, onder andere van Slag ende Stoot, Sassenachs en de Flierfluiter.”

Ambachten en markt

De meeste re-enactors vertellen met alle liefde over hun passie. Naast hout- en leerbewerkers, kleermakers en een wapensmid zijn er tientallen handelaren met prachtige sieraden, aardewerk en andere middeleeuwse waren. Betalen kan gewoon met echte euro’s. Wil je zelf in actie komen? Oefen dan je trefzekerheid op de boogschietbaan of maak je eigen springtouw bij de touwslagerij.

Slag bij Vlaardingen

De opvoering van de Slag bij Vlaardingen wordt spectaculair. Nooit eerder speelden zoveel strijders in Nederland een middeleeuwse slag na. Stichting FOEKS, een gezelschap met als specialisatie verhalende geschiedenis, heeft een historisch verantwoord script geschreven voor de 250 strijders en een cavalerie met acht paarden.

Opvoering veldslag met overwinning Dirk III

Op beide dagen voeren de strijders de veldslag twee keer op, om 12.30 en 15.30 uur. Wees op tijd aanwezig voor een plekje op de dijk of zittribune. Kees: “We spelen de glorieuze overwinning van graaf Dirk III levensecht na. De soldaten van de keizer hebben zwaarden en dragen, om zich te beschermen, maliënkolders en metalen helmen. De strijders van Dirk III en de Vlaardingse boeren moeten het doen met een gewatteerde jas, speren, pijl en boog, bijlen en knotsen. Maar zij kennen het moerasgebied en hebben van tevoren hun maatregelen genomen, dus uiteindelijk komen zij als overwinnaars uit de strijd”.

Vrij gevecht

Na de overwinning van Dirk III komen de gesneuvelde vechtersbazen op miraculeuze wijze weer tot leven en komen de twee legers nogmaals tegenover elkaar te staan. Dan volgt een vrij gevecht, zonder script, en gaat het erom wie het behendigst is in het vechten met zwaard, bijl of speer. Na afloop kun je de strijders ontmoeten in het kampement.

Veldslag voor kinderen

Kinderen tot negen jaar mogen op beide dagen om 11.15 en 14.15 uur zelf de arena betreden. Met een zacht zwaard leren ze van een instructeur de basisbewegingen van het zwaardvechten. Als de kinderen dat onder controle hebben, komen ze in twee linies te staan en nemen ze het tegen elkaar op. Ouders mogen het veld niet op, maar kunnen wel hun kinderen aanmoedigen en toekijken vanaf de tribune. Het zwaardvechten is stoer om te doen en niet gevaarlijk.

dames in historische kleding

Dresscode: kleding anno 2018!

Wees gewoon jezelf en trek normale kleding van deze tijd aan. Ga dus niet als middeleeuwer. De authenticiteit van het evenement komt beter uit de verf als bezoekers eruit zien als bezoekers en alleen de re-enactors eruit zien als middeleeuwers. De kinderen zijn hierop wel de uitzondering: als zij als ridder of prinses willen komen, zijn ze van harte welkom. Andere uitzondering: de cursisten van de museumworkshops ‘authentieke middeleeuwse kleding maken’ zijn ook welkom om in hun middeleeuwse outfit te komen.

Belangrijke info!

 • Entree is gratis!
 • Trek gemakkelijke schoenen aan, want het terrein kan ruig zijn.
 • Neem contant geld mee, want pinnen is niet bij alle kramen mogelijk.
 • Honden mogen aangelijnd mee naar het evenement. Op het terrein geldt een opruimplicht.
 • Je mag geen wapens meenemen. Alleen kinderen tot 10 jaar die verkleed als ridder komen, mogen een plastic of houten zwaardje meenemen.
 • De organisatie raadt iedereen sterk aan om met het OV of op de fiets/lopend te  komen. Je kunt je fiets gratis parkeren bij de bewaakte fietsenstalling nabij de Polderpoort. Dit is de enige plek waar de fietsen gestald kunnen worden.
 • Wil je toch met de auto komen? Dan kun je parkeren bij Die Flardingha Ruiters (Broekpolderweg 251 in Vlaardingen), een terrein na binnenkomst van de Broekpolder. Je wordt door verkeersregelaars doorverwezen. Parkeren kost € 5,- per dag. Voor wie slecht ter been is of geen 10 minuten wil lopen is er een continue pendeldienst vanaf het parkeerterrein naar het evenemententerrein, tijdens de openingstijden van het evenement.
 • Wil je met het openbaar vervoer komen?
  • Vanaf Schiedam Centrum kun je met de tram, lijn 24, naar eindpunt Holy Vlaardingen. Dan is het circa 10 minuten lopen naar het evenemententerrein, via de houten brug naar de Broekpolder.
  • Vanuit de Vlaardingse binnenstad kun je bus 56 of 57 nemen naar de Holysingel. Vanaf daar loop je via brug De Twist in circa 10 minuten naar het evenemententerrein.
  • Vanuit de richting Maassluis is er streekbus 126, die stopt op de Westlandseweg. Vanaf daar is het een kwartier lopen naar het evenement. Er zijn verwijzingsbordjes.
 • Het evenement is zo authentiek mogelijk opgezet. Buiten het historisch kampement zijn moderne faciliteiten zoals toiletten, richtingaanwijzers, een EHBO-post en horeca aanwezig.
 • Geen 18? Geen alcohol. Neem dus je ID mee.

Lees hier de uitgebreide huisregels.

bouwdoek met ridder

Re-enactment: ‘middeleeuwer in het weekend’

De vijfhonderd re-enactors blijven het hele weekend in hun kampement. Ze slapen op strozakken in linnen tenten en koken middeleeuwse gerechten. Ze vertellen je graag over hun hobby, maar je mag hun tenten niet zomaar binnengaan of aan hun spullen zitten. Voor de ‘Slag bij Vlaardingen’ heeft Kees Nieuwenhuijsen een authenticiteitsgids opgesteld. Kees: “Dit is een hulpmiddel om een getrouw beeld neer te zetten van Vlaardingen in het jaar 1018. Gelukkig waren de mensen in de middeleeuwen nog niet zo modegevoelig. We kunnen dus wel kleding, wapens en voorwerpen uit wat eerdere en latere perioden gebruiken, grofweg van 900 tot 1100.”

Ridder Kees, wie kent ‘m niet?

Kees Nieuwenhuijsen is het gezicht van Vlaardingen 1018. Als strijder hangt hij huizenhoog op een doek aan de Parallelweg en hij wappert overal op banieren in Vlaardingen. Hij is zelf een fanatieke re-enactor én als bevlogen amateurhistoricus is hij de specialist in de geschiedenis van de Slag bij Vlaardingen.

Geschiedenis heeft Kees altijd al gegrepen, vertelt hij: “Als klein jongetje vond ik ridders en kastelen reuze spannend, en die interesse is eigenlijk nooit meer weggegaan. Begin jaren negentig kwam ik in aanraking met levende geschiedenis, ook wel bekend als re-enactment. In de vereniging waarbij ik mij aansloot, gold de regel dat je een middeleeuws, fictief personage moest vormen. Dat was een handvat om je te verdiepen in het verleden. Ik ben er geboren en opgegroeid, dus lag Vlaardingen voor de hand. Tijdens de vorming van mijn personage stuitte ik op de Slag bij Vlaardingen, een minder bekende, onderbelichte, maar zeer meeslepende en invloedrijke periode. Het personage heb ik in de loop der jaren laten varen, maar de interesse voor middeleeuws Vlaardingen is altijd gebleven.”

Kees onderhoudt een website over de Friese wet Lex Frisionum en over middeleeuwse namen. In 2012 verscheen Ad Flaridingun (in samenwerking met Tim de Ridder), een boek met alle geschreven bronnen over Vlaardingen rond 1018. In 2016 volgde Strijd om West-Frisia, over het ontstaan van het graafschap in de tiende en elfde eeuw. En vanaf 12 mei 2018 kan iedereen die in middeleeuws Vlaardingen wil duiken zijn meest recente boek ‘De Slag bij Vlaardingen 1018’ aanschaffen.