MISSA

Het ontstaan van Holland in gloedvol muzikaal theater

MISSA is een moderne mis over het ontstaan van Holland. De muzikale tijdreis voert je in elf aktes langs de vroomheid van Gregoriaanse muziek, de ritmische energie van jazzmuziek, de grootsheid van de laatromantische klassieke muziek, maar ook langs popmuziek, folklore en wereldmuziek. De muziek is gecomponeerd en gearrangeerd door Wim Warman en Ben van den Dungen. De Nederlandse liedteksten zijn geschreven door Jan Rot. Tim de Ridder en Kees Nieuwenhuijsen schreven het verhaal, dat Marga van Praag gloedvol vertelt. De première van MISSA was op historische grond in de Grote Kerk in Vlaardingen op 21 november 2018.

Wat MISSA, een moderne mis over het ontstaan van Holland
Waar Zie www.musicaextrema.nl voor de locaties van de voorstellingen
Wanneer Diverse data. Kijk op www.musicaextrema.nl voor de data van de voorstellingen.
Waarom MISSA is er voor liefhebbers van cultuur, erfgoed, mooie verhalen en anekdotes uit de Hollandse geschiedenis en prachtige muziek
Kaartjes Kaarten zijn voor € 17,- online verkrijgbaar via www.musicaextrema.nl of aan de deur voorafgaand aan de voorstelling (voor € 20,- tenzij uitverkocht)

 

Missa logo​Een wereldwijd opererend orkest (Música Extrema), vier vooraanstaande vocalisten van onder andere De Nederlandse Opera (Muriel van Dinteren, Claudia Patacca, Erik Slik, Jan Willem Baljet), een koor (Kamerkoor Animato) en journalist/nieuwslezer (Marga van Praag) vullen de speelvloer van prachtige kerken en locaties in Holland. Zie www.musicaextrema.nl voor data en locaties van de voorstellingen.

MISSA vertelt het verhaal over het gevecht tegen het water en de ontginning van land door de graven van Holland, het ontstaan van de steden en daarmee de stads- en burgerrechten. De Slag bij Vlaardingen en ook het bijzondere leven van Jacoba van Beieren, Gravin van Holland en Zeeland, passeren de revue. MISSA beschrijft het ontstaan van Holland tot aan de verwoestende Hoekse en Kabeljauwse twisten en de allesvernietigende Sint-Elisabethsvloed.

1000 jaar Slag bij Vlaardingen

De makers van MISSA hebben zich laten inspireren door het vieren van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen in 2018. In het jaar 1018 stuurt de Duitse keizer een grote vloot met soldaten naar het uiterste westen van zijn rijk. Bij de nederzetting Flardinga, het huidige Vlaardingen, komt het tot een veldslag met graaf Dirk III en zijn mannen. Dirk III komt als winnaar uit de strijd. Na de gewonnen veldslag komt het graafschap West-Frisia, waar Flardinga de ‘hoofdstad’ van is, verder tot bloei. Dit graafschap strekt zich uit van Texel tot Schouwen en hieruit is rond het jaar 1100 Holland ontstaan.

Poster missa