GPS-speurtochten ‘De Schat van Dirk III’

Geocachers zijn fanatiek. Zodra een geocache online gaat, willen ze de schat vinden. Op 6 februari om 20.30 uur ging de eerste geocache in de serie ‘De Schat van Dirk III’ zonder veel tamtam online en binnen een week hadden al 32 spoorzoekers de cache gevonden.

In Vlaardingen kun je tot eind 2018 op zoek naar ‘De Schat van Dirk III’. Geocachers Krismarkor, Omnia alive en Wurmpje hebben vijf GPS-tochten gemaakt. Als je op pad gaat, kom je op plekken met betekenis voor graaf Dirk III. Iedereen kan meedoen. 

Wat Speurtochten met GPS/geocaching
Waar In heel Vlaardingen - op bijzondere plaatsen met betekenis voor Dirk III
Wanneer Tot eind 2018
Waarom Om (de historie van) Vlaardingen op een speelse manier te ontdekken
Door Vlaardingse geocachers: Krismarkor, Omnia alive en Wurmpje
Voor Iedereen (met GPS)
Kaartjes GPS  app kost een beetje

 

Geocaching is schatzoeken

Geocaching is een wereldwijd populair spel, waarbij je met GPS op zoek gaat naar een schat: de ‘cache’. Zo’n schat is meestal een kistje. Hierin zit altijd een logboekje. In het boekje schrijf je jouw ‘nickname’ als bewijs dat je de schat gevonden hebt: het ‘loggen’. In het kistje zitten vaak spulletjes, zoals sleutelhangers en spelletjes. Die mag je ruilen voor iets van gelijke of hogere waarde.

schatkist

Bonuscache

‘De Schat van Dirk III’ is een vijfdelige serie. De vijfde speurtocht leidt naar de ‘Schat van Dirk III’ (de bonuscache). In de eerste vier caches zitten aanwijzingen om de bonuscache te kunnen loggen.

muntjes

Speurzin?

Wil je op ontdekkingstocht? Je kunt ‘De Schat van Dirk III’ makkelijk vinden op de geocaching app of op www.geocaching.com. Op de landkaart zie je alle uitgezette caches in Vlaardingen. Het is ook handig om een aparte GPS app te downloaden, voordat je op pad gaat.

Wie zijn de vier geocachers?

De vier Vlaardingse geocachers Ingrid en Jacques Naring (samen Omnia alive), Werner van Dorst (Wurmpje) en Cor de Jong (Krismarkor) kregen lucht van elkaars plannen om voor Vlaardingen 1018 ‘iets’ met geocaching te doen. Ze besloten samen op te trekken, met als resultaat de reeks van vijf caches. Voor de bonuscache had Ingrid een leuk, klein kistje in gedachten. Ingrid vertelt: “Toen kwam mijn zoon met deze mooie kist. We hebben hem helemaal vlak geschuurd en er daarna patronen in gebrand met ’woodburning’. Dat is een speciale techniek en een liefhebberij van mij. Vervolgens hebben we er middeleeuwse tekeningen op aangebracht. Van binnen hebben we de kist ook bekleed, met fluwelig spul, mooi en zacht.” Geocachers die uit de eerste vier caches de juiste code hebben gehaald, kunnen het cijferslot openen en natuurlijk het logboek invullen. Ingrid lacht: “Dat hebben we ook van hout gemaakt. Alles in stijl. Wanneer geocachers de kist openen, moeten ze echt het idee krijgen dat ze oog in oog staan met iets bijzonders.”

kist