Expositie Len Munnik: 1000 jaar Vlaardingse handel

Wat Bekijk de prachtige tekeningen van Len Munnik
Waar De Windwijzer, Schiedamseweg 95
Wanneer Van 27 april tot 8 juni 2018, open van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.
Waarom Om de handelsgeschiedenis van Vlaardingen met tekeningen tot leven te brengen
Door De expositiecommissie van De Windwijzer en de Vlaardingse werkgroep Fair Trade
Voor Interesse in Vlaardingen, handel of groot fan van Len Munnik? Iedereen is welkom.
Kaartjes Gratis

 

illustratie

Was graaf Dirk III een slimme handelaar of een rover? Volgens zijn vijanden was het antwoord ongetwijfeld een rover. Dirk zelf zag zijn handelsdrift als een redelijke prijs voor een veilige doorgang van zijn land. Eerlijke handel is een onderwerp dat al honderden jaren speelt en nog steeds aan de orde van de dag is. Om dit te illustreren, vroeg de Vlaardingse werkgroep Fair Trade de bekende politiek cartoonist Len Munnik om de handelsgeschiedenis  van de haringstad in beeld te brengen.

Ka-ching!

Vanuit zijn burcht ziet Dirk het ene na het andere koopvaardijschip passeren. Een frustrerende gewaarwording voor de graaf, zeker omdat het hem niets oplevert. Dan krijgt hij een idee krijgt: hij zou de mannen tol laten betalen. De Tielse kooplieden zijn minder gecharmeerd van het idee en schakelen de Duitse keizer Hendrik II in. Het keizerlijke leger valt Flardinga aan en een bloedige strijd volgt. Toch is de afloop goed: Dirk en de Duitse keizer sluiten een overeenkomst.

Het is een van de verhalen die deze zomer tot leven komen. Niemand minder dan de bekende cartoonist Len Munnik exposeert, op verzoek van de werkgroep Fair Trade, zijn werk in De Windwijzer. Zijn tekeningen laten in één oogopslag zien hoe (eerlijke) handel een rol speelt in de historie van Vlaardingen.

illustratie

Eerlijk duurt het langst

Centraal in de expositie staan de tekeningen die Len maakte voor het boekje ‘Eerlijk duurt het langst, Vlaardingen aan de slag’. In dit boekje neemt de graaf ons mee door de geschiedenis. Dirk werpt een terugblik op de veldslag, leert hoe je haringen klaarmaakt en brengt een bezoekje aan de  Wereldwinkel. Overal in het boekje komen de onderwerpen eerlijke verdeling van inkomsten en duurzaamheid aan de orde. Ook Dirk dacht daar in 1018 al over na, volgens de werkgroep Fair Trade.

Meer dan 40 jaar cartoons

Len Munnik maakt al tientallen jaren politieke cartoons. Zijn bekendste werk sierde de T-shirts van duizenden Nederlanders: het anti-kernwapenlogo. Daarnaast gaf Len 40 jaar lang zijn visie op de actualiteiten voor dagblad Trouw en vele andere dagbladen. Ook tekeningen voor politieke partijen, vakbonden en kinderboeken behoren tot zijn repertoire. Zijn vroegere woonplaats Vlaardingen is hij altijd trouw gebleven. Nog steeds maakt hij met alle liefde tekeningen voor maatschappelijke organisaties.

illustratie