Veldslag & middeleeuws kampement

Wat Naspelen van de Slag bij Vlaardingen en van middeleeuws leven
Waar Broekpolder (A20, afslag Vlaardingen-West), in de buurt van het Vlaardingencultuurhuis
Wanneer 9 en 10 juni 2018
Waarom De Slag te herdenken en onze geschiedenis tot leven te wekken
Door Een 500-tal re-enactors uit alle windstreken
Voor   Jong en oud
Kaartjes  Gratis toegang. Gewoon komen!

                
Kees Nieuwenhuijsen trekt namens de Stichting Vlaardingen1018 de kar van de opvoering van de veldslag en het middeleeuwse kampement. Hij heeft veel ervaring in het organiseren van kleine en grote evenementen, zo was hij in 2008 betrokken bij de organisatie van de Slag in het Oranjepark. “Hieraan deden 250 re-enactors mee. Dit zijn hobbyisten die in hun vrije tijd het leven uit de middeleeuwen uitbeelden. Zij beschikken over eigen kleding, wapens, tenten, kookgerei en verdere attributen. Dit zijn allemaal replica’s van middeleeuwse items, nagemaakt aan de hand van archeologische vondsten en oude afbeeldingen. In 2008 zorgden ze al voor een mooi spektakel, maar de Slag bij Vlaardingen in 2018 wordt zeker twee keer zo groot. De deelnemers komen uit verschillende Europese landen zoals België,  Duitsland, Engeland en hoogstwaarschijnlijk ook een paar Italianen. Aangezien ik al wat jaren meeloop, ken ik vrij veel mensen in het wereldje. Leuke lui die graag de handen uit de mouwen steken. Zeker wanneer je als evenement uitstraalt dat je een hoge authenticiteitsnorm wilt hanteren.”

Hoe echter, hoe beter

Want authenticiteit staat bij het aankomende evenement hoog in het vaandel. “Voor de activiteiten in 2018 hanteren we een authenticiteitsgids, een hulpmiddel om een zo authentiek mogelijk beeld neer te zetten van Vlaardingen in het jaar 1018. Gelukkig waren de mensen in de middeleeuwen nog niet zo modegevoelig. We kunnen dus wel kleding en spullen uit eerdere en latere perioden gebruiken, grofweg van 900 tot 1100. Dat is een periode die loopt van de oude Vikingtijd tot na de Slag bij Hastings in 1066 in Engeland, een van de grootste en ook wel mooiste slagen van Europa die tegenwoordig nog nagespeeld worden. Veel re-enactors die daaraan mee doen, zijn ook in Vlaardingen.”

Strijden in de Broekpolder

Het middeleeuws kampement komt in de Broekpolder. Kees heeft zijn voorkeur. “Bij het Vlaardingencultuurhuis is een groot grasveld, ideaal om de slag na te spelen. De aangrenzende dijk vormt een natuurlijke tribune voor het publiek. Verder is er nog genoeg ruimte voor het kampement waar de bezoekers zich kunnen onderdompelen in het middeleeuws leven van toen.” En dan is er nog het naspelen van de veldslag zelf. Hoe gaat dat in z’n werk? Kees vertelt: “We spelen de voor graaf Dirk III zo glorieuze overwinning levensecht na, compleet met het bivak van de soldaten van de strijdende legers. Die van de keizer hebben zwaarden en dragen, om zich te beschermen, maliënkolders en metalen helmen. Een gewatteerde jas, speren, pijl en boog, bijlen en knotsen, daar doen ze het bij Dirk III mee. Maar ze kennen het moerasgebied en zijn ervaren schippers in dit waterrijke gebied, dus komen ze uiteindelijk als overwinnaars uit de strijd”.

Kookpotten in gezellig en behaaglijk Fladinga

Met de 500 middeleeuwse strijders beleven we 9 en 10 juni  een adembenemend avontuur: in hun kampement kunnen we dat weekend een kijkje nemen in het leven in die tijd. Er staan tientallen linnen tenten waar je onder andere kan proeven wat ze 1000 jaar geleden aten en dronken, hoe ze sliepen, wat je kon kopen en wat voor kleding er werd gedragen, hoe die werd gemaakt en hersteld. “De Broekpolder wordt niet alleen het strijdperk van de twee legers, we laten ook zien dat het leven in de middeleeuwen gezellig en behaaglijk was. Er stonden bij de houten huisjes, kampementen en boerderijen grote kookpotten, waarin alles wat kon lopen, vliegen of zwemmen verdween. Zo stond er weleens reiger of zwaan op het menu. Kip met kool, uien, prei en roggebrood smaakte eveneens prima! Zo’n 1000 jaar geleden bloeide het marktleven. Je kon er op je gemak overheen slenteren, terwijl je je tegoed deed aan wat lekkers. Nee, geen patatje, want aardappels kenden ze dan nog niet. En ja, wat kan een speltbroodje met gerookte vis ook nu nog heerlijk smaken. Neem er dan vooral  een glas mede bij: een pittige borrel van gegiste honing”, adviseert Kees Nieuwenhuijsen de bezoeker.

Het programma: tip van de sluier

Het weekend van 9 en 10 juni begint langzaam vorm te krijgen. Kees: “Een paar maanden van tevoren publiceren we het definitieve programma. Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de veldslag. Die wordt op beide dagen tweemaal opgevoerd en wordt vormgegeven in samenwerking met Stichting FOEKS, een gezelschap dat zich heeft toegelegd op verhalende geschiedenis. Verder komt er een veldslag voor kinderen tot 9 jaar. Er is een boogschietbaan, middeleeuwse muziek en bezoekers kunnen een reis in de tijd maken met een bezoek aan het kampement. Ik weet uit ervaring dat het fysieke contact met het verleden veel indruk maakt op bezoekers. De meeste re-enactors vertellen met alle liefde over hun passie. Oh ja, aan souvenirs is natuurlijk ook gedacht!”