Tentoonstelling ‘Is getekend. De Slag bij Vlaardingen verbeeld’

Wat Kunsttentoonstelling
Waar Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54
Wanneer 12 mei t/m 29 juli 2018
Waarom Hoe verbeeld je een historische gebeurtenis waar alleen over is geschreven?
Door Museum Vlaardingen
Voor Iedereen die geïnteresseerd is in kunst
Kaartjes www.museumvlaardingen.nl/Bezoek/Plan-je-bezoek

 

Een klein aantal kunstenaars heeft zich in het verleden en heden gewaagd aan het in beeld brengen van de Slag bij Vlaardingen in 1018, waar alleen maar geschreven teksten van bestaan. De manier van verbeelden loopt nogal uiteen. Naast een heroïsch schilderij uit circa 1860 is er een aquarel uit 2004 waarbij de gruwelijkheden van de slag juist de boventoon voeren. Een ander schilderij legt weer de nadruk op symboliek en (ver)plaatst de slag naar de hedendaagse tijd.

Historisch en hedendaags werk

De tentoonstelling in de Terrazzohal van Museum Vlaardingen toont kunstwerken waarbij Dirk III en/of  de Slag bij Vlaardingen het onderwerp zijn. Naast een klein aantal historische werken is er hedendaags werk te zien van Rudi Atman, John Laurens, Leslie Gabrielse en John Rabou.

1 2
Rudi Atman maakte dit schilderij in 2017. Een bonte mengeling van tijd en sfeer. Illustrator John Rabou maakte diverse afbeeldingen van de Slag bij Vlaardingen. Kijk eens op zijn website voor meer mooi werk: www.johnrabou.nl

Memoryspel

Bij de tentoonstelling is een houten memoryspel gemaakt dat in het Koffielokaal van het museum gespeeld kan worden. Ga zo spelenderwijs aan de slag met een van de getoonde schilderijen in combinatie met bijpassende spreekwoorden.

3
Memory met spreekwoorden, met als basis een schilderij van Rudi Atman.