Dresscode Stadsspektakel

Wil jij ook een middeleeuwse outfit anno Vlaardingen 1018? Wil je edel of stoer? Met mantelgespen, een drinkhoorn en een geldbuideltasje of simpel zonder fratsen? Dat kan!

Je kunt een paar dingen doen. Koop gewoon je middeleeuwse kloffie, bijvoorbeeld via de webshop https://www.celticwebmerchant.com/nl/. Deze webshop heeft een speciale aanbieding voor iedereen die het Stadsspektakel in (middeleeuwse) stijl wil vieren: 10,18% korting op het hele assortiment met de kortingscode 29071018, precies de datum van de Slag bij Vlaardingen.

Je kunt ook contact opnemen met de Vlaardingse kledingontwerpsters Ria Brobbel of Jacqueline Blijleven. Zij kunnen eventueel kleding voor je op maat maken of je kunt iets bij ze kopen dat al klaar is. Ze zijn erg druk in aanloop naar het Stadsspektakel, maar je kunt een poging wagen.

Middeleeuwse kleding maken bij/door Ria Brobbel

Ria Brobbel biedt bij KADE40 makkelijke workshops ‘middeleeuwse kleding met een knipoog’. Ria: “We nemen de kleding van 1000 jaar geleden als basis, maar er is wel ruimte voor persoonlijke wensen en creativiteit. Als iemand geen rechte tuniek wil, maar liever een getailleerde jurk, dan kan dat. En wil iemand een biesje met gouddraad langs een hoofddoek, dan doen we dat. Ik heb diverse patronen waar zowel vrouwen als mannen uit kunnen kiezen.”
Meer informatie: Ria Brobbel, riabrobbel@hotmail.nl, 06 5159 0515. Ria is ook voor persoonlijk maatwerk en tips en advies te bereiken.

kleding

Mensen in middeleeuwse outfit in het Oranjepark in 2008. Fotografie: Ellen Groen

Othilde Costumes

Jacqueline Blijleven, vrijwilligerscoördinator bij Museum Vlaardingen en kledingontwerpster, heeft in de afgelopen maanden meerdere succesvolle workshops ‘authentieke middeleeuwse kleding maken’ verzorgd. De workshops in Museum Vlaardingen zitten er voorlopig op. Je kunt zelf nog wel contact opnemen met Jacqueline die voor haar eigen bedrijf Othilde Costumes werkt, info@othilde.nl, 06 4071 5577.

Do it yourself

Kortom: je kunt hulp en advies zoeken, maar ook zelf creatief zijn. Wat je ook doet. Succes!

Wat weten we over middeleeuwse kleding?

In het boek ‘Slag bij Vlaardingen 1018’ gaat historicus Henk ’t Jong in op de kleding die de Vlaardingers anno 1018 droegen. Hieronder enkele citaten uit zijn verhaal:

“Al sinds de prehistorie droegen vrouwen en mannen hier, gezien de archeologische vondsten, linnen hemden en wollen tunieken met lange mouwen, mantels, broeken, kousen, schoenen en hoofdbedekking tegen de invloeden van het klimaat. Daarbij droegen vrouwen altijd langere kleding dan mannen, wat gemakkelijk te zien is aan de nog tamelijk zeldzame afbeeldingen van voor het jaar 1000.”

“De rock is een eenvoudige tuniek met lange, recht aangezette, aan de pols nogal nauwe mouwen.”
“Behalve de mouwen, die van wijd in het armsgat naar nauw bij de pols toeliepen, was alles wat ruim van snit. Een rock moest daarom met een leren of geweven gordel bij elkaar gehouden worden. Bijna alle kledingstukken hadden maar één kleur, en een mantel was gewoon een rechthoekige lap stof die met een fibula of mantelgesp op de schouder werd vastgemaakt.”

“Het komt erop neer dat in 1018 iedereen al eeuwen hetzelfde type kleding droeg: arm en rijk droegen kledingstukken van dezelfde snit. Het leek allemaal erg op elkaar. Alleen aan de mate van versiering of de diepte van de kleur kon je zien wat voor iemand je tegenover je had. Een edelman of -vrouw droeg dezelfde tuniek of rock, zoals hij in onze streken werd genoemd, als een boer of een stedeling, maar hij was kleuriger, waarschijnlijk gladder geweven en misschien versierd met brede, kleurige banden. De boer of burger en zijn vrouw en kinderen zullen er wat grauwer en lichter gekleurd, bijna pastelkleurig, bij gelopen hebben.”

Moeder met kinderen in middeleeuwse kleding
Waan je terug in de tijd en trek in 2018 je middeleeuwse kloffie aan!
Fotografie: Plaatwerk Fotografen