Ruim 500 archeologen bezoeken Vlaardingen

Archeologen kunnen ons enorm veel vertellen over Vlaardingen ten tijde van de Slag. Hun onderzoek legt bloot hoe Flardinga er rond 1018 uitzag. Grondboringen maken aannemelijk waar de burcht van Dirk III lag, gebruiksvoorwerpen laten zien dat er volop handel was en de middeleeuwse begraafplaats geeft geheimen prijs over 11e-eeuwse Vlaardingers.

Wat Landelijk congres voor archeologen
Waar Stadsgehoorzaal Vlaardingen
Wanneer 15 en 16 november 2018
Waarom Om archeologen bij te praten over wat er speelt in archeologisch Nederland
Door Stichting Reuvens
Voor Archeologen uit het hele land
Kaartjes www.reuvensdagen.nl

 

In het jaar dat de Slag bij Vlaardingen groots herdacht wordt, komen ook honderden archeologen naar Vlaardingen. Zij doen dat op 15 en 16 november tijdens de Reuvensdagen, het congres waar je als archeoloog bij moet zijn geweest.​

Logo Reuvensdagen 2018

Reuvensdagen

Nathalie Vossen - stichting Reuvensdagen

Ieder jaar komen archeologen uit het hele land twee dagen lang bij elkaar voor de Reuvensdagen, ditmaal voor de 48ste keer. Nathalie Vossen van Stichting Reuvens kijkt er al naar uit. “We reizen met de Reuvensdagen door heel Nederland en waar komt het archeologische programma dit jaar beter tot zijn recht dan in de historische setting van Vlaardingen 1018?” Het programma voor de ongeveer 550 gasten sluit aan bij wat er speelt in het land en steunt daarbij op drie belangrijke pijlers: de wetenschap, de veldkant en het publiek. Waar houden de archeologen op de universiteiten zich mee bezig, wat gebeurt er in de praktijk bij de opgravingen en hoe vertellen ze dat mooie verhaal aan de mensen? Nathalie: “Na twee dagen bomvol informatie heb je al je collega’s gezien en ben je weer helemaal bij op archeologisch vakgebied.”

Dubbel feest

Nathalie: “De Reuvensdagen zijn altijd al een archeologisch feestje, maar dit jaar is het met Vlaardingen 1018 dubbel  feest.”Op de tweede dag staat naar aanleiding van de Slag bij Vlaardingen het ontstaan van Holland centraal. 

Stadsarcheoloog Tim de Ridder bereidt voor deze sessie een aantrekkelijk programma voor over de eerste eeuwen van het graafschap Holland. Naast heel veel luisteren en praten op het congres hebben de archeologen ook behoefte aan ontspanning. Op donderdagavond vieren zij een feestje in de Kroepoekfabriek en op vrijdagmiddag sluiten zij het congres af met een borrel in het stadhuis.

Topvondsten

En gaan ze daarna dan allemaal weer naar huis? Vast niet. Want op zaterdag zijn er nog excursies gepland waarbij de archeologen zich te goed kunnen doen aan allerlei moois dat Vlaardingen op archeologisch gebied te bieden heeft. Denk daarbij aan het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder en de archeologische vondsten die in Museum Vlaardingen tentoongesteld zijn. Daar ligt het grootste prehistorische vaartuig van Nederland uit circa 683 voor Chr., de oudste sluis van Nederland van bijna tweeduizend jaar oud en de boomstamkistman die de Slag bij Vlaardingen meemaakte. Ook staat er de twaalfde-eeuwse stoel die momenteel in bruikleen is van de provincie Zuid-Holland. Op deze stoel, waar we geen andere voorbeelden uit Nederland van kennen, zaten ooit machtige bestuurders. Misschien waren het de nazaten van graaf Dirk III of was het een abt van het klooster van Egmond? De archeologen grijpen vast de kans om zich ook even op de reconstructie van deze stoel te laten vereeuwigen.

Ijzertijdkano - collectie archeologen   Ijzertijdkano - collectie archeologen