Onthulling vierde historische zitmuur

Wat Onthulling van de zitmuur met een verrassende theatrale omlijsting
Waar Hoflaan
Wanneer Zaterdag 13 oktober, aanvang 12.00 uur
Waarom De mozaïekmuur is klaar voor gebruik
Door Stichting Historische Zitmuren i.s.m. Vlag & Wimpel Entertainment
Voor Iedereen
Kaartjes Niet nodig, kom gezellig langs!

 

Meer dan drieduizend uur werk zit erop. Een team van ruim twintig bevlogen vrijwilligers werkte maandenlang aan een uniek kunstproject: een historische vertelling in mozaïek. Er staan al drie historische zitmuren aan de Hoflaan. Samen vormen ze een kleurrijke tijdbalk waarop het ook nog eens goed uitrusten is. Op zaterdag 13 oktober wordt nummer vier onthuld, met daarop de periode van 1000 tot 1600. De markante kop van graaf Dirk III en de Slag bij Vlaardingen zijn vanaf dan ook in gekleurd glas, marmer en keramiek vereeuwigd.

moza   moza

Vele handen

Initiatiefnemer Marinus Nijhof is trots op het resultaat. ‘In februari begonnen we in een ijskoude loods met een kale betonnen bank. En moet je hem nu eens zien: de kleuren spatten ervan af. Het is altijd spannend hoe het uitpakt.’ Robert Daalmeijer maakte de compositie, tekenaars van Galerie de Duig maakten de ontwerptekening en de mozaïekers legden er hun eigen accenten in. Marinus: ‘Iedereen heeft een eigen stijl. Dat zit hem in de manier waarop je de steentjes afknipt en hoe je ze in patronen naast elkaar legt. Ook de keuze voor kleuren is soms persoonlijk. Dat maakt het kunstwerk zo uniek, je ziet dat vele handen er samen met plezier aan gewerkt hebben.’

Schets van de Historische zitmuur

Spektakel

Vanaf 13 oktober kan iedereen het resultaat zien. Hadewiena Scholten van Vlag & Wimpel Entertainment heeft een eenmalige performance bedacht. Zij liet zich daarvoor inspireren door de afbeeldingen op deze zitmuur. Wat het extra bijzonder maakt, is dat een groot aantal mozaïekers ook meedoet aan de onthulling. Na toespraken van wethouder Bart de Leede en historicus Klaas Kornaat kan iedereen genieten van dit nieuwste deel van de tijdbalk. Of er even op gaan zitten, dat mag natuurlijk ook!