Kubbtoernooi Vlaardingse Viking

Wat Kubbtoernooi Vlaardingse Viking
Waar S.C. Vlaardingen Holy, Zwaluwenlaan 480
Wanneer Zaterdag 9 juni 2018, van 10.00 tot 18.00 uur
Waarom Om het speelplezier van dit historische spel te ervaren
Door Kubbvereniging Troje
Voor Jong en oud, teams van 3 tot 6 personen
Kaartjes € 15,- per team. Inschrijven www.vlaardingseviking.nl

 

Na een absentie van 1000 jaar wordt er op zaterdag 9 juni 2018 weer een groot kubbtoernooi gehouden in Vlaardingen. De Vlaardingse Viking 2018 wordt gehost door honkbalvereniging Vlaardingen Holy. Hun goed uitgeruste kantine biedt warme en koude snacks, snoep, koffie thee en frisdrank tegen zeer schappelijke prijzen. Ook kun je je inschrijven voor een barbaarse BBQ voor € 10,- per persoon.

Kubb

Kubb is een tactisch buitenspel met als doel het omverwerpen van een houten koning na eerst alle veldblokken met houten stokken om te gooien. Het woord ‘Kubb’ betekent ‘houten blok’ in het Gotlands dialect van het Zweeds en het spel kan kort worden omschreven als een combinatie van bowling, petanque en schaken.

blij met de winst Enige concentratie is wel handig
Blij met de winst! Enige concentratie is wel handig...

 

Kubb, ook wel bekend als Viking-schaken, vindt zijn oorsprong in Gotland, een eiland naast het Zweedse vasteland, in de Vikingtijd een belangrijk handelscentrum.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de Vlaardingse boomstamman Viking-DNA met zich meedroeg. Het is dus niet onaannemelijk dat hij in zijn vrije tijd een potje heeft gekubbt. Wellicht was zijn tegenpartij een groep Vikingen en speelden ze toen met tot stok gevormde beenderen en uit het hout van gesloopte Vikingschepen gesneden blokken; de essentie van het spel bestond dus al in die periode.

Je zou zélfs kunnen zeggen dat het kubbspel rond 1018 in Vlaardingen verder is ontwikkeld in het veenmoeras als oefening voor de Slag bij Vlaardingen; het spel vereist namelijk flink wat concentratie en tactisch inzicht en dat konden de Vlaardingse strijders goed gebruiken!

Hoe het kubb ook is ontstaan, het gaat al een hele tijd mee, en dat is niet voor niets: het spel is leuk, duurt niet te lang en is makkelijk te leren!

Heb je ook zin om geschiedenis te herschrijven? Meer info over en inschrijven voor dit kubbtoernooi en/of BBQ via www.vlaardingseviking.nl