Internationaal judotoernooi met knipoog naar 1018

Wat 38ste Internationale judotoernooi VJV
Waar Sporthal Holy Korhoenlaan 6
Wanneer zaterdag/zondag 10 en 11 februari 2018
Waarom Om de schoonheid van de judosport te ontdekken
Door stichting Vlaardingse JudoVrienden (VJV)
Voor Bezoekers welkom beide dagen tussen 9-17u en zaterdagavond van 19-22u
Kaartjes aan de kassa; €4 euro volwassenen, €2 kinderen tot 12 jaar

 

Op zaterdag 10 en zondag 11 februari organiseert de Vlaardingse judovereniging VJV alweer voor de 38ste keer een internationaal judotoernooi. De wedstrijden starten op beide dagen om 09.00 uur en lopen door tot ongeveer 16.30 uur. De ruim 500 deelnemers zijn onderverdeeld in vier leeftijdscategorieën en vervolgens weer in gewichtsklassen.

Knipoog naar 1018

Zaterdagavond is er een nationaal Kata seminar – vergis je niet, deelnemers moeten in drie verschillende clinics zelf flink aan de bak! - onder de naam ‘Sla je slag in Vlaardingen met kata’. Een knipoog naar 1018. Er zijn overigens geen bronnen waaruit blijkt dat de manschappen van Dirk III In het Flardinga van toen de edele kunst van het judo hebben gebruikt om het leger van de keizer terug het water in te gooien… maar goede gevechtskunst is altijd mooi om naar te kijken.

De op het judotoernooi te winnen medailles zijn overigens afgeleid van de middeleeuwse munt die in Vlaardingen is geslagen; de organisatie hoopt dat ‘een’ Dirk III bereid wordt gevonden het eremetaal om te hangen!

Judo

 

Wie staan op de tatami?

Judith Donkers is als secretaris van de stichting Vlaardingse JudoVrienden nauw betrokken bij dit grote jeugdtoernooi dat zich tot de oudste van het land mag rekenen. Ze licht het programma voor de beide wedstrijddagen graag toe: “Dan weten bezoekers wat ze kunnen verwachten en kunnen ze een goede keuze maken. Zaterdag komen drie leeftijdscategorieën op de mat: tot 10 jaar, tot 12 jaar en tot 18 jaar. Zeker voor kinderen die nog niet judoën - en hun ouders, natuurlijk - is dat een leuke manier om kennis te maken met de sport, enigszins op hun eigen niveau. En ze kunnen meteen zien hoe het eraan toe gaat als ze wat langer de sport beoefenen. Zondag is dan voor de judoka’s tot 15 jaar.”

Meedoen aan de kata clinics

Dat kan uiteraard! Je moet wel minimaal de blauwe band (2de kyu) hebben. Het seminar is op zaterdagavond 10 februari, in Sporthal Holy, van 19.00 tot 22.00 uur. Aanmelden kan op het laatste moment, op zaterdag 10 februari in de zaal, maar dan kost het 20 euro. Je kunt je daarom beter  vooraf - tot 8 februari! - aanmelden. Dan zijn de kosten 15 euro per persoon. Maak het bedrag over op NL41RABO0329529269 t.n.v. Sportstichting Chitari; vermeld naam, graad en ook welke kata. Want tijdens het seminar worden clinics gegeven in drie verschillende kata’s: Nago-No-Kata, Ju-No-Kata en Kime-No-Kata.

De essentie van judo

Sander Stammers begeleidt samen met Jasper van Wortel, net als hij Europees kampioen, de Kime-No-Kata clinic; die wordt gegeven door Richard de Bijl, 8ste dan en internationaal kata judge. “Kata op wedstrijdniveau is namelijk een jurysport”, legt Sander uit. “Afhankelijk van het doel en de aard van de kata beoordelen ze de uitvoering op verschillende criteria, zoals de juiste volgorde van de beweging of de mate waarin bijvoorbeeld een worp er realistisch uitziet. In de kata maken we de essentie van de judo-technieken zichtbaar. Het doel is niet een tegenstander verslaan; we willen de perfectie benaderen in de technieken die we uitvoeren. Daarom zijn kata’s ook verplichte onderdelen bij het behalen van een ‘hogere’ dan.” Dus, heb je minimaal de blauwe band en wil je een paar uur leren - en genieten! - van de beste beoefenaars? Meld je dan aan!