Historische zitmuur 1000-1600

Wat Het mozaïeken van de vierde historische zitmuur voor park Het Hof
Waar Waterleidingstraat 4, onthulling aan de Hoflaan
Wanneer Mozaïeken vanaf 1 maart 2018, onthulling op 29 juli 2018
Waarom Om de periode 1000-1600 een plek te geven bij de bestaande zitmuren
Door Vrijwilligers en leden van Stichting Historische Zitmuren
Voor Iedereen die creatief wil meewerken
Kaartjes Meedoen is gratis, dagdelen naar eigen idee in te vullen

 

Al enkele jaren staan er drie prachtige zitmuren aan de rand van Het Hof, langs de Hoflaan. De Vlaardingse geschiedenis van de prehistorie tot het jaar 1000 staat daar in kleurig mozaïek afgebeeld, evenals de periode van 1600 tot 1850. Een simpel rekensommetje leert dat het tijdperk 1000-1600 nog ontbreekt. Dit herdenkingsjaar is natuurlijk het moment bij uitstek om dat recht te zetten.

schets

Tekeningen op beton

Marinus Nijhof van Stichting Historische Zitmuren is maanden bezig geweest met de voorbereidingen, het mozaïeken zelf is net gestart. “Dit is natuurlijk het mooiste deel van het proces, nu zie je werkelijk iets ontstaan.” Kunstenaar Robert Daalmeijer tekende samen met enkele van zijn cursisten het ontwerp voor deze muur. De Slag bij Vlaardingen uit 1018 met een afbeelding van Dirk III staat centraal, maar er gebeurde natuurlijk nog meer in die periode. De catastrofale overstroming in 1163 bijvoorbeeld en in 1574 de grote stadsbrand waardoor Vlaardingen grotendeels werd verwoest. De tekeningen komen op de kale betonnen zitmuur, die onlangs is afgeleverd in een oude transportloods aan de Waterleidingstraat. Een enthousiaste groep vrijwilligers staat daar klaar om te beginnen. Marinus Nijhof: “Er moet flink gewerkt worden, want we willen de muur op 29 juli onthullen. Dan is het exact duizend jaar geleden dat de Slag bij Vlaardingen plaatsvond. Om die deadline te halen kunnen we nog wel wat extra handen gebruiken!”

moza  moza

Workshop mozaïeken

Iedere vrijwilliger krijgt een gratis workshop mozaïeken inclusief bijbehorende materialen. Marinus Nijhof: “Mozaïeken is wel een ambacht, een kunstzinnig vak dat geleerd kan worden.” Op een stoeptegel en met een eigen ontwerp leren de vrijwilligers onder professionele begeleiding knippen, lijmen en patronen leggen. Als ze het kunnen én als ze het leuk vinden natuurlijk, krijgen ze daarna een stuk muur of afbeelding toegewezen. “Er kunnen wel tien mensen tegelijk aan de muur werken, het is vooral ook heel gezellig in de loods. En het is toch geweldig om nu iets creatiefs te doen dat over tientallen jaren nog bestaat? De materialen zijn duurzaam en de zitmuren zijn gemaakt voor de lange termijn. De mozaïekers zullen het resultaat aan hun kinderen en kleinkinderen kunnen laten zien.”

Enthousiast geworden? Aanmelden als vrijwilliger kan bij Marinus Nijhof (marinusnijhof@hotmail.com). Voor meer informatie zie www.stichtinghistorischezitmuren.nl.

zitmuur

Zo mooi wordt het eindresultaat! Op deze foto zie je een fragment van een historische zitmuur die al aan de Hoflaan te bewonderen is.