Markten - Stadsspektakel

Flardinga leefde in 1018 van de handel. De markt slingert ook op 15 en 16 juni 2018 door de binnenstad. Je kijkt je ogen uit.

Wat Markten vormden het onbetwistbare hart van de middeleeuwse economie. Zo ook dit weekend!
Waar Waalstraat, Fransenstraat, rondom de Grote Kerk, Hoogstraat, winkelcentrum Liesveld, Schoutplein en Lijnbaan
Wanneer Vrijdag 15 juni van 16.00 tot 22.00 uur en zaterdag 16 juni van 10.00 tot 22:00 uur (Culturele Streekmarkt, Schoutplein en Lijnbaan alleen op zaterdag)
Waarom Omdat er niets leuker is dan struinen over de markt
Door: Marskramers, handelsreizigers en ambachtslui
Voor Kooplustigen en rondkijkers
Kaartjes Het is een vrij land, dus je hebt geen kaartjes nodig

 

Flardinga leefde in 1018 van de handel. De markt slingert ook op 15 en 16 juni 2018 door de binnenstad. Je kijkt je ogen uit.

marktMiddeleeuwse markt

Een bonte verzameling van kramen, tenten en kampementen slingert door het centrum van de stad. Van de Waalstraat via Fransenstraat naar de Markt rond de Grote Kerk. Hier sla je middeleeuwse handelswaren in zoals schapenvachten, historisch bedrukte stoffen, wolletjes en spintollen, houten voorwerpen, smeedwaren en gebrouwen dranken.  

Dorst? In de taverne proef je historische bieren en mede. Bij een tingieter kun je een eigen sieraad leren maken, er zijn demonstraties maliënkolder breien en iemand legt uit hoe je (zonder lucifers!) een vuurtje stookt. De middeleeuwse kruidenvrouw loopt rond om je te vertellen over de heilzame werking van planten. Misschien heeft ze nog een liefdesdrank op voorraad? Een bouwmeester verklapt zijn geheimen en je kunt een glasbrander aan het werk zien.

Culturele Streekmarkt op de Hoogstraat

Van de Hoogstraat  weten we zeker dat die er in de middeleeuwen ook al was. Deze oudste, hooggelegen ‘straat’ was de plek waar handelaars en ambachtslieden hun waren verkochten. Tijdens het Stadsspektakel herleven die tijden. Een Culturele Streekmarkt strekt zich op zaterdag uit over de Hoogstraat, van de Grote Kerk op de Markt tot de Afrol. Hier maak je kennis met culturele en ambachtelijke producten die in en om de stad worden voortgebracht. Van lokaal geteeld voedsel tot plaatselijk talent.

Winkelcentrum Liesveld

Het moderne winkelcentrum Liesveld gaat dit weekend op de historische toer met de uitstalling van tien oude ambachten. Kinderen vermaken zich met de middeleeuwse kinderboerderij en kunnen een zoekspel doen. Moe geworden? Dan laat je je heerlijk even door paard en wagen rondrijden. Te weinig tijd om alles te bekijken? Dan ga je gewoon ’s avonds door. De meeste winkels in het centrum blijven vrijdagavond en op zaterdagavond tot laat open.

Weekmarkt Schoutplein

De gezellige zaterdagmarkt is verplaatst naar het Schoutplein. Je kan dus ook gewoon je wekelijkse loopje naar de markt doen. Eigenlijk is de zaterdagmarkt nog precies zo als 1000 jaar geleden, met exact het zelfde aanbod van handelswaren: groenten, fruit, noten, verse vis, kazen en bloemen

Lijnbaan

Op zaterdag sta je onder de overkapping bij de Lijnbaan oog in oog met een deel van de middeleeuwse dierenschaar. Een ganzenhoedster gaat rond met haar pluimvee en de schapenscheerder laat zien hoe hij aan wol komt. Zoef! Wel oppassen, want hier is ook de boogschietbaan. Dit is je kans om dat eens te proberen. Schuilt in jou misschien een natuurtalent?

Dresscode Stadsspektakel: ruig, edel, stoer

Als we dan toch met z’n allen 1000 jaar terug stappen in de tijd, laten we dan verkleed gaan feesten. Lees hier hoe je aan een mooi middeleeuws kloffie kunt komen. Wil je gewoon in je 2018-kleren komen? Dan ben je natuurlijk ook van harte welkom!

Meer weten over het Stadsspektakel?

Lees hier meer over het hele programma van het Stadsspektakel!