Expositie ’Duizend jaar Vlaardingen, 1018-2018’

Wat Expositie Duizend jaar Vlaardingen, 1018-2018
Waar Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50
Wanneer Van 17 maart t/m 31 december 2018, open zaterdag en iedere eerste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur (in juli alle middagen geopend)
Waarom Om de geschiedenis met mooie voorwerpen te vertellen
Door Streekmuseum Jan Anderson
Voor Alle geïnteresseerden, jong en oud
Kaartjes Gratis

 

“Niet dikke boeken, maar voorwerpen moeten het verhaal vertellen.” Jan Anderson weet hoe hij de Vlaardingers interesse voor het verleden wil bijbrengen. “Via mooie en interessante objecten in 34 vitrines vind je hier duizend jaar historie van de stad, alles wat belangrijk en de moeite waard is.”

Schipper Riedijk

De eerste vitrine behandelt de Slag bij Vlaardingen. Jan Anderson: “Ik begin bij de kleine nederzetting die zich uit de moerasjaren optrok.” De visserijgeschiedenis komt ook aan bod, soms op een onverwachte manier. In een van de vitrines ligt een zeventiende-eeuwse nota voor het vrijkopen van de Vlaardingse schipper Riedijk. Zijn schip was gekaapt en hij kwam als gevangene in Tunis terecht. Daar sleet Riedijk zijn dagen met slavenarbeid tot hij in 1817 werd vrijgekocht met hulp van de Zweedse consul.

sunlight
Geëmailleerd reclamebord voor Sunlight Zeep uit 1920.

 

Tol op de dijk

“Een van mijn favorieten is het tolbord dat op de dijk tussen Schiedam en Vlaardingen stond. De Fransen voerden die tol in 1809 in om de weg te bestraten voor de troepen van Napoleon. Dat bleef echter zo tot 1930. Toen was de gemeente Rotterdam het zat en heeft deze de tol afgekocht. Zo zie je dat een eenvoudig bord een heel verhaal kan vertellen.” De tentoonstelling loopt door tot 2018. Er is prachtig reclamemateriaal te zien uit de twintigste eeuw toen de industrie floreerde. Een beeld dat vooral oudere stadsgenoten herkennen. Jan Anderson: “Unilever Research doet straks het licht uit, dan is hier geen bedrijvigheid meer. Dat is ook onderdeel van het Vlaardingse verhaal.”

Schoolklassen

Op maandagen is het museum bestemd voor schoolklassen. Jan Anderson: “Samen met het Stadsarchief doen we dat al enkele jaren met het thema Tweede Wereldoorlog. In 2018 krijgen de leerlingen duizend jaar geschiedenis voorgeschoteld. Het mooie is dat die leerlingen vaak in het weekend terugkomen met hun ouders. Dan hoor je de jongeren aan de ouderen vertellen hoe het er vroeger aan toeging!”

Groepen zijn buiten de openingstijden welkom tegen betaling van € 30,00 en op afspraak. Voor informatie en mogelijkheden: Jan Anderson, (010) 4343843.

bord
Een jubileumbord uit 1952, bij het 100-jarig bestaan van het Vlaardingse leesgezelschap Chrysostomus. De eerste bibliotheek in Vlaardingen ziet dankzij boekhandelaar Reinier Kikkert in 1827 het levenslicht. Vanuit de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen ontstond in 1866 de Volksbibliotheek en in de volgende eeuw, in het jaar 1920, volgde de opening van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek. De bibliotheken voorzagen wel in een behoefte maar niet in voldoende mate. Dit was voor een aantal Vlaardingers reden om een leesgezelschap op te richten. Zo ontstond in 1826 leesgezelschap 'De Honingbij', in 1839 'Onderling Genoegen', in 1852 'Chrysostomus' en in 1874 werd leeskring ‘Eensgezindheid’ opgericht. Andere gezelschappen waren ‘Crescendo’ en ‘Ongenoemd’.