Een moord met een luchtje

In 1076 wordt Hertog Godfried met de Bult, ook hertog van Neder-Lotharingen, in het holst van de nacht vermoord op zijn toilet. Het misdrijf vindt hoogstwaarschijnlijk plaats in of bijrondom Vlaardingen, de thuishaven van één van de mogelijke daders.

Zes jaar eerder, in 1070 verjaagt Godfried, vanwege zijn bochel ook wel bekend als Godfried met de Bult, Dirk V en diens stiefvader Robrecht de Fries uit het Maasmondgebied. Daar ligt ook Vlaardingen. Dirk en Robrecht willen dit gebied weer terug en bedenken een vuil moorddadig plan. Wanneer Godfried ‘s nachts wakker wordt en opstaat om zijn behoefte te doen ziet een sluipmoordenaar, aan het werk in opdracht van Dirk V, zijn kans schoon. Terwijl Godfried met de Bult op het toilet zit, steekt hij hem in zijn achterste. In allerijl wordt hij vervoerd naar Utrecht, waar hij na enkele dagen aan zijn verwondingen overlijdt.?

Waar ligt dat toilet?

Er zijn vermoedens over de precieze locatie van de moord. Er is veel voor te zeggen dat dezezich in of bij de nederzetting Vlaardingen heeft afgespeeld. Dirk V is immers door Godfried verjaagd uit de regio. Dit gebied behoort dus nu aan Godfried toe. Ook in de Kroniek van Sint Hubert is er sprake van ‘Vlaardingen’ als plaats delict. Kenmerkend aan middeleeuwse toiletten is dat deze boven de grond hingen. Het toilet, ook wel het gemak, steekt als een erker uit de muur. Dit houdt in dat er een gebouw met minimaal één verdieping moet hebben gestaan in het elfde-eeuwse Vlaardingen. De dader heeft waarschijnlijk geduldig onder dat uitstekende toilet gewacht totdat zijn doel in zicht kwam. Met het uit de weg ruimen van Godfried met de Bult neemt Dirk V de eerste horde om Vlaardingen weer in handen te krijgen.