Dirk III sterker uit strijd

Graaf Dirk III verslaat een groot leger op 29 juli 1018, gestuurd door de keizer om hem te straffen voor zijn eigenzinnige gedrag. Wat nu? Een nieuwe strafexpeditie? Dirk weet dat hij moet onderhandelen.

Direct na de veldslag maken beide kampen haast met het sluiten van vrede. Binnen twee maanden zijn er afspraken gemaakt. De gevangengenomen  aanvoerder van het leger, hertog Godfried van Neder-Lotharingen, krijgt zijn vrijheid terug en hij dwingt vrede af tussen graaf Dirk III en bisschop Adelbold, die over Dirk had geklaagd bij de keizer.

Wat is er gebeurd?

Kees Nieuwenhuijsen, goed ingevoerd in de geschiedenis van middeleeuws Vlaardingen, stelt dat Godfried waarschijnlijk de Vikingen, die niet veel eerder Tiel en Utrecht hadden belaagd,  tot  gezamenlijke vijand verklaart, om Dirk en de bisschop bij elkaar te brengen. Tegen een mogelijke vijand beter samen sterk staan, is dan een voor de hand liggend argument.

Graaf Dirk III komt sterker uit de strijd. Hij is de winnaar van de veldslag en hij maakt daarbij een belangrijke gevangene die hem helpt bij de onderhandelingen. Wat de graaf, de hertog, de bisschop en de keizer precies hebben afgesproken, nemen ze mee in hun graf. In oorkonden van een paar jaar later lezen we dat Dirk, als genoegdoening, enkele landerijen aan de bisschop heeft afgestaan. Daar staat tegenover dat hij aan de Maasmond niet meer is aangevallen. Na 1018 volgen er drie decennia van vrede rond Vlaardingen.