Dirk III onder vuur

Op Pasen 1018, 6 april, vergadert de keizer in Nijmegen met meerdere grote en kleine machthebbers. Het eigenzinnige gedrag van graaf Dirk III staat tijdens deze Rijksdag ook op de agenda.

Dirk laat mensen wonen in een bos dat niet van hem is en int ook  belasting bij deze boeren. Hij heft een illegale tol op de handel van Tielse en andere handelaren over de rivier bij Vlaardingen. En hij neemt bezit van kerken die van de bisschop van Utrecht zijn. Een reactie van de bisschop en handelaren kan niet uitblijven. Tijdens de Rijksdag in Nijmegen begin april 1018 doen ze bij de keizer hun beklag en vragen hem in te grijpen. De keizer waarschuwt Dirk dat er een strafexpeditie zal komen. Een groot leger zal Dirk dwingen te stoppen met zijn tolheffing.

En hij zal zijn illegaal verkregen grond en ontginningen terug moeten geven. Hij spoedt zich terug naar Vlaardingen om de burcht en de boeren voor te bereiden op de komende strijd.

Wat is een Rijksdag?

In het Duitse Rijk – ook bekend als het Heilige Roomse Rijk – vergaderen de keizer en zijn ondergeschikte heersers in een zogeheten ‘Rijksdag’. Deze bijeenkomsten vinden plaats in verschillende keizerssteden zoals Regensburg, Aken en Nijmegen. Tijdens een Rijksdag komen vorsten, bisschoppen, rijksgraven en vertegenwoordigers van de vrije steden naar de keizer. Dit is de gelegenheid om hemr te bedanken voor de aan hen verleende macht, om hun grieven en wensen over te brengen en eventueel om actie te vragen. Anders  dan de naam doet vermoeden, kan een Rijksdag (veel) langer dan een dag duren.